IMAP Nedir Nasıl Çalışır?
IMAP Nedir Nasıl Çalışır? Günümüzde bilgisayarınızda, tabletinizde yada cep telefonunuzda e-posta alıp göndermek oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bilgisayarlarda veya diğer cihazlarda e-posta alıp gönderme yapılabilmesi için en önemli ve yeni iletişim yöntemi IMAP olarak adlandırılmaktadır.
IMAP Nedir?
Internet Message Access Protocol kelimelerinin kısaltması olan IMAP, Türkçe İnternet Mesaj Erişim Protokolü anlamına gelmektedir. IMAP, ilk olarak 1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde Mark Crispin tarafından geliştirilmiştir. POP3 protokolüne göre daha yeni ve gelişmiş özelliklere sahiptir.
IMAP, kurulduğu cihazda POP3‘te olduğu gibi e-postalarınıza ulaşmanızı sağlar. Fakat IMAP, e-postlarınızı kurduğunuz cihaza indirmez veya depolamaz. E-postları sunucu üzerinden listeler ve oradan okunmasını sağlar. Eğer bir iletinin üzerine tıklarsanız o zaman indirme işlemini yapar. IMAP, çift yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bu sayede kurulu olduğu cihazda yapılan değişiklikleri e-posta sunucusuna geri gönderir.
E-postları sunucu üzerinde barındırdığından birden fazla cihaza rahatlıkla kurabilirsiniz. Bütün cihazlar arasında eşitleme sağladığından hepsinde aynı e-postaları görebilirsiniz.
Ayrıca, e-posta sunucusu üzerinde kendinize klasörler oluşturabilirsiniz ve Oluşturduğunuz bu klasörlere iletilerinizi aktarabilirsiniz. Bu iletilere dünya genelinde ve pek çok yerden ulaşabilirsiniz.
IMAP Hangi Port Numarasını Kullanır?
IMAP port numaraları şifrelenmiş veye şifrelenmemiş olarak aşağıdaki gibidir;
- Port 143: Şifrelenmemiş port numarası
- Port 993: Şifrelenmiş port numarası, SSL/TLS portu veya IMAPS olarak da bilinir. Ayrıca IMAP’ın yeni sürümü IMAP4’te bu bağlantı noktasını kullanmaktadır.
IMAP Hesabı Ne Demektir?
Sunucu üzerinde açılan her bir e-posta adresine hesap veya e-posta hesabı denilmektedir. E-posta ayarları IMAP protokolüne göre yapıldığında IMAP mail veya IMAP hesabı olarak da adlandırılabilmektedir.
IMAP Nasıl Çalışır?
IMAP, e-postları sunucu üzerinden kullandırdığından internet olan herhangi bir bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi cihazlardan ulaşabilirsiniz. Bir e-posta istemcisine IMAP olarak bir e-posta kurduğunuzda, ilk önce sunucuya varsayılan port numarası ile ulaşmaya çalışır. Kullanıcı adı, şifre ve bağlantı ayarları doğru ise e-posta sunucusuna bağlanacaktır.
Sunucuya bağlandıktan sonra e-postaları kurduğunuz cihaza indirmez, sunucuda bulunan e-postaların başlıklarının olduğu bir liste bilgisini aktarılmasını sağlar . Böylece e-postanın kendisi sunucuda kalır.
Daha sonra e-postalarınız okuyabilir veya cevaplayabilirsiniz. IMAP çift yönlü iletişim özelliğine sahip olduğundan, e-posta istemcisinde yaptığınız herhangi bir değişikliği sunucuya da gönderir.
İlgili makaleler;
Bir yanıt bırakın