MBR Nedir Ne İşe Yarar?

MBR Nedir Ne İşe Yarar?

MBR Nedir Ne İşe Yarar? Master Boot Record, Türkçe anlamı “Ana Önyükleme Kaydı” olan MBR, herhangi bir sabit diskin ilk sektörüdür. İlk olarak 1983 yılında tanıtımı yapılmıştır. O zamandan beri günümüze kadar kullanılmaktadır.

BIOS’un önyükleyebilmesi için işletim sisteminin sabit diske nasıl kurulduğu ve nerede olduğu gibi bilgileri bulundurur. Ayrıca MBR disk içerisinde bölümlerin konumları, bölümlerin nasıl yapılandırıldığı bilgileri de yer almaktadır.

MBR Master Boot Code ve Master Partition Table olmak üzere iki kısımdan oluşur.

  • Master Boot Code: Bu küçük kod BIOS’un önyükleme işlemini başlatması için gereken yükleme ve yürütme bilgilerini içerir. Kod yürütüldüğünde işletim sistemini yükleyebilmek için denetimi önyükleme (etkin) bölümünde depolanan önyükleme programına aktarılmasını sağlar.
  • Master Partition Table: Bu küçük kod ise disk içerisindeki bölümlerin tam açıklamasını içerir. MBR bölümleme tasarlandığında bölümle açıklamaları içinde yeterli alanlar ayrılmıştır.

Disk içerisinde MBR alanı 512 bayt büyüklüğündedir. Ayrıca MBR disklerde en fazla 4 birincil bölüm oluşturulabilmektedir. Yeni sürümlerinde 16 partition destekleyebilmektedirler. Fakat önyükleme alanı 512 baytı geçemediğinden en fazla 2 TB kadar disk boyutunu desteklemektedirler. Buradan da anlaşılacağı üzere MBR olarak biçimlendirilen diskler 2 TB ile sınırlıdır.

2 TB üstünde alan için son bölümü birincil yerine genişletilebilir alan yapabilirsiniz. 2 TB diskten büyük bir disk kullanmak istiyorsanız GPT (GUID Bölüm Tablosu) bölümlendirmesini kullanmanız daha iyi olacaktır.

MBR klasik BIOS modu ile çalışır. GPT ise UEFI BIOS modu ile çalışır. Ayrıca GPT klasik BIOS modu da desteklemektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi 2 TB diskten büyük disk ile çalışmak istiyorsanız bilgisayarınızın UEFI BIOS modunu da desteklemesi gerekmektedir.

MBR sabit diskinizi bölümlediğiniz zaman oluşur ve içerisinde ana önyükleme kodu, disk imzası ve disk için bölüm tablosunu içeren ufak bir kodlama içerir. Ayrıca bölümünün sonunda daima 0x55AA olarak adlandırılan 2 baytlık bir imza yapısı bulunmaktadır.

MBR Nedir Ne İşe Yarar?

Ana Önyükleme Kodu Nasıl Çalışır?

  1. Aktif bölümün bölüm tablosunu tarar.
  2. Ardından aktif bölümün başlangıç sektörünü bulur.
  3. Aktif bölümden önyükleme sektörünün bir kopyasını belleğe (RAM) yükler.
  4. Denetimi önyükleme kesimindeki yürütülebilir koda aktarır.

MBR Önyükleme Nasıl Çalışır?

Bilgisayarınızı açtığınızda CPU (işlemci) RAM içerisindeki bilgiler geçici olduğundan burada herhangi bir bilgiye ulaşamaz. Bundan dolayı CPU açılış esnasında anakart üzerinde bulunan ve ROM bellek içerisinde bulunan özel bir yazılım içeren BIOS’a erişim sağlar.

BIOS içerisindeki özel yazılım sayesinde CPU’nun sabit diskteki MBR yani ana önyükleme kaydına ulaşmasını sağlar. CPU, MBR’den işletim sistemi bilgilerini ve önyükleme bölümü sektör kayıtları gibi tüm bilgileri alır ve RAM belleğe yüklenmesini sağlar.

MBR Ne İşe Yarar?
  • Disklerin işletim sistemleri tarafından bulunacak ve kullanacak şekilde bölümlendirilmesini sağlar.
  • İşletim sistemlerinin nereye ve nasıl kurulması gerektiğini belirler.
  • İşletim sistemlerinin bilgisayarda açılabilmesi için önyükleme görevini yerine getirir.
  • Disk içerisindeki bölümlerin konumlarını belirler.
  • Bölümlerin nasıl yapılandırılması gerektiğini belirler.
  • Disklerin doğru çalışmasını ve yönetilmesini sağlar.

Not: MBR eski bölümlendirme olsa bile halen kullanılmaktadır. Diskiniz 2 TB alandan büyük değil ise rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca MBR yada GPT biçimlendirme standarttır yani kuracağınız işletim sistemi ister Windows ister Mac veya Linux vb. olsun hepsinde aynıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*