Pardus İşletim Sistemi Nedir Özellikleri Nelerdir?
Pardus İşletim Sistemi Nedir Özellikleri Nelerdir? Debian GNU/Linux tabanlı özgür, açık kaynak kodlu ve yerli işletim sistemimizdir. Ayrıca Pardus’u internet üzerinden ücretsiz olarak indirebilmekte ve kurulabilmektedir. Pardus adını, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan almaktadır. Türkiye’de geliştirilmesi TÜBİTAK ULAKBİM yapılmaktadır ve kişisel veya kurumsal kullanım için Pardus’u geliştirmeye devam etmektedir. Bu sayede Pardus’un diğer işletim sistemleri ile rekabet edebilmesini ve sürdürülebilir bir hale gelmesi sağlanmaktadır.
Pardus işletim sisteminin kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay kullanımı ve yaygınlaşması için açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi,
- Engerek Kimlik Yönetim Sistemi,
- Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi,
- Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP) şeklinde sıralayabiliriz.
Ayrıca Pardus ekibi işletim sisteminin Ülkemizde kullanımının yaygınlaşması için birçok çalışma yapmaktadır. Özgür Yazılımlar konusunda konferanslar, eğitimler vermektedirler. Pardus ekibi ayrıca Teknofest, Özgür Yazılım ve Linux Günleri gibi organizasyonlara katılım sağlamaktadırlar.
Pardus Tarihçesi
Pardus’un planlamasına 2003 yılına başlanmıştır. 2004 yılında proje TUBİTAK UEKAE tarafından faaliyete geçirilmiştir. İlk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. 2012 yılı itibariyle Pardus projesinin hedefi öncelikle KAMU’da açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılmasının sağlanması olacak şekilde güncellemiştir. Ayrıca 2004-2011 yılları arasında UEKAE bünyesinde yürütülen projenin yönetimi Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM)’e devredilmiştir.
2013 yılında PARDUS işletim sisteminin DEBIAN tabalı açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak sürdürülmesine karar verilmiştir. Bundan dolayı 2011.2 sürümünden sonra DEBIAN tabanlı olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Debian tabanlı geliştirilen ilk sürüm Pardus 2013 KDE ve Pardus 2013 GNOME sürümleridir.
Pardus İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
- Açık kaynak kodludur.
- Özgür bir yazılımdır.
- Ekonomiktir ister kurumsal ister bireysel kullanım için olsun tamamen ücretsizdir.
- Hızlıdır.
- GPL lisansı vardır.
- Güvenlidir virüslerden ve siber tehditlerden minimum düzeyde etkilenir.
- Diğer işletim sistemlerinde yapabildiklerinizi Pardus ile de yapabilirsiniz.
- Kullanımı kolaydır.
- Kurulum medyasından Pardus’u hiçbir kurulum yapmadan canlı olarak kullanıp deneyebilirsiniz. Daha sonra isterseniz bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ayrıca bu özelliğinin bir avantajı daha vardır. Açılmayan bilgisayarı Pardus ile kurulumun yapmadan açabilir ve dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.
- İçerisinde birçok paket program bulunmaktadır. Ayrıca ücretsiz birçok programa kolayca ulaşabilirsiniz.
- Geliştirmeye açık olduğundan özelleştirebilirsiniz.
- Şeffaf bir yapıya sahiptir. Buda onu milli güvenlik açısından önemli kılmaktadır.
- Türkçe dışında birçok dile desteği bulunmaktadır.
- Çok yüksek donanım istemediğinden çoğu bilgisayarda kolaylıkla çalışabilmektedir.
- Kararlı bir yapıya sahiptir. Kurulu olduğu bilgisayarlar kolay kolay çökmez.
Neden Pardus Kullanmalıyız
Milli bir işletim sistemi olduğundan güvenliği ön planda tutmaktadır. Sistemin arkasında çalışan gizli uygulamalar bulunmadığı gibi dosya yapısı nedeniyle virüs bulaşma riski çok zayıftır. Ayrıca ücretsiz bir işletim sistemi olması kullanmak için başka bir nedendir. Donanım dostu bir yapıya sahiptir. Bunun en önemli nedeni donanım kaynaklarını sömürmez. Ayrıca çok yüksek özellikli donanım istememektedir. Son olarak diğer işletim sistemlerinde yaptıklarınızı Pardus ile de yapabilirsiniz.
Eğer sizde Pardus işletim sistemini kurup denemek isterseniz veya daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz www.pardus.org.tr Pardus’un resmi web sitesini inceleyerek başlayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın