POP3 Nedir Nasıl Çalışır?

POP3 Nedir Nasıl Çalışır?

POP3 Nedir Nasıl Çalışır? Günümüzde bilgisayarınızda, tabletinizde yada cep telefonunuzda e-posta alıp göndermek oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bilgisayarlarda veya diğer cihazlarda e-posta alıp gönderme yapılabilmesi için en önemli ve eski iletişim yöntemi POP3 olarak adlandırılmaktadır.

POP3 Nedir?

“Post Office Protocol” kelimelerinin kısaltması olan POP, Türkçe “Postane Protokolü” anlamına gelmektedir. POP içerisinde kullanılan protokol kelimesi iletişim yönetimini belirtmek için kullanılmaktadır.

POP protokolünün şuana kadar 3 sürümü bulunmaktadır. 1986 yılından bugüne kadar kullanılan POP3 sürümüdür. POP3, e-posta istemcileri (Outlook, Thunderbird, Windows Mail, Mac Mail gibi) tarafından posta sunucularından e-posta alma ve gönderme yapılabilmesi için kullanılan internet standardı bir iletişim protokolüdür.

E-posta istemcileri POP3 protokolü ile e-postaları bilgisayara veya kurulduğu cihaza indirilmesini sağlar. Bu sayede kurulu olan cihazda e-postaların yönetiminin yapılabilmesini sağlar.

POP3 protokolünü kullanarak birden fazla cihaza e-posta hesabınızı bağlamak istiyorsanız, sunucuda e-postalarınızın bir kopyasını bırakmanızda fayda vardır. Aksi takdirde e-postaları cihazlardan biri indirdiğinde sunucudaki kopyaları silineceğinden diğer cihazlarda e-postalara ulaşım sorunu yaşanması kaçınılmaz bir hal alır. Ayrıca POP3 tek yönlü iletişim sağlamaktadır. Buda sadece verileri sunucudan alıp kurulduğu cihaza yüklediği anlamına gelir. Kurulduğu cihazdan sunucuya tersi yönde veri aktarımı yapmamaktadır.

pop3-nedir-nasil-calis
Resim1

POP3 Hangi Port Numaralarını Kullanır?

POP3 protokolü e-posta sunucusuna bağlanırken belirli kurallara göre belirlenmiş portlar kullanmaktadır. Bu port numaraları aşağıdaki gibidir.

  • Port 110 : Şifrelenmemiş port numarası
  • Port 995 : Şifrelenmiş port numarası, SSL/TLS portu veya POP3S olarak da bilinir.
POP3 Hesabı Ne Demektir?

Sunucu üzerinde açılan her bir e-posta adresine hesap veya e-posta hesabı denilmektedir. E-posta ayarları POP3 protokolüne göre yapıldığında POP3 mail veya POP hesabı olarak da adlandırılabilmektedir.

POP3 Nasıl Çalışır?

POP, ilk önce e-posta sunucusuna bağlanır, bunu yapmak için port numaralarını kullanır. Sunucuya bağlanma ayarları doğru ise tüm mesajları alır ve e-posta kurulumu yapılan bilgisayara indirir. Bilgisayara indirmiş olduğu e-postaları yeni mesaj olarak saklar ve sunucudan mesajları siler ve bağlantıyı keser. Daha öncede belirttiğim gibi kurulum esnasında iletilerin bir kopyasını sunucuda bırak seçeneğini aktif etmenizde fayda vardır. Bu şekilde sunucudaki e-postalarınız silinmemiş olacak ve ihtiyaç halinde tekrardan ulaşabileceksiniz.

POP3 eski bir teknoloji sahiptir ve yerini IMAP protokolüne bırakmaya başlamıştır. Eski bir teknoloji sahip olsa da halen sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmakta ve kullanılmaktadır. Günümüzde teknolojik ürünlerinin çeşitlerinin artması ve bu cihazlara da e-posta kurulabilmesi ile birçok cihazda e-postaları kullanma ihtiyacını da artırmıştır. POP3 protokolünün çoklu cihazlarda sorun yaşaması ile IMAP teknolojisi zorunlu bir ihtiyaç haline dönüşmüştür. Bu durumda IMAP kullanımı artırmakta ve POP3 protokolünün yerine almaktadır.

İlgili makaleler;

  1. Outlook Nedir Ne İşe Yarar?
  2. IMAP Nedir Nasıl Çalışır?
  3. SMTP Nedir Nasıl Çalışır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*