My To World

Ses Kartı Nedir?

Ses Kartı Nedir?

Ses Kartı Nedir? Bilgisayardan ses çıkışını sağlayan donanımdır. Ses Kartları harici ve dahili olarak iki çeşittir. Harici ses kartları, ana kart üzerindeki bir PCI veya PCIe yuvasına takılır. Dahili (onboard) ses kartları anakart üzerine entegredir ve çoğu anakart üreticisi bu ses kartlarını tercih etmektedir.

Fakat ileri düzey kullanıcılar genellikle genel veya yerleşik kartlar yerine kendi özel ihtiyaçlarını karşılamak için seçilen genişletme kartlarını kullanarak özelleştirmeyi tercih etmektedirler.

Ses kartı nedir nasıl çalışır?

Ses kartı, gelen dijital ses verilerini, hoparlörlerin çalabilmesi için analog sese dönüştürür. Ters durumda, ses kartı, mikrofondaki analog ses verilerini, bilgisayarda depolanabilen ve ses yazılımı kullanılarak değiştirilebilen dijital verilere dönüştürebilir.

Anakart, kasa ve çevre birimi kartları uyumluluk göz önünde bulundurularak tasarlandığından, ses kartının yan tarafı, takıldığında kasanın arkasının hemen dışına sığar ve bağlantı noktalarını kullanıma hazır hale getirir. Ayrıca, doğrudan bir USB bağlantı noktasına takılabilen küçük bir adaptör aracılığıyla bilgisayarınıza kulaklık, mikrofon ve belki diğer ses aygıtlarını takmanıza izin veren USB ses kartları da vardır.

Ses Kartlarının Gelişimi

Eskiden bilgisayarlar başlangıçta yalnızca dar bir frekans aralığını kullarak bip sesi üretebiliyordu. Bu bip sesleri çoğunlukla uyarı alarmları olarak kullanılmaktaydı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte multimedyadaki büyüme, hem profesyonel hem de eğlence nedenleriyle yüksek kaliteli sese olan ihtiyacı artırdı. Bu ihtiyacı karşılamak AdLib ses geliştirimiştir. AdLib, 9 ses modu ve AdLibs kompozisyon yazılımı ile kullanılabilen bir perküsyon modu içeren programlanabilir sesi mümkün kıldı.

Creative Labs tarafından Sound Blaster ses kartlarının piyasaya sürülmesi, dijital sesin kaydedilmesini ve çalınmasını sağlayarak ses kartlarının yeteneklerini artırdı. Bu nedenle Sound Blaster, dijital ses ses kartlarının öncüsü olarak kabul edilmektedir. Bu artırılmış işlevsellik, bilgisayarlarda ve yazılım uygulamalarında multimedya evrimine yol açtı ve Sound Blaster’ın baskın bir ses kartı üreticisi haline gelmesiyle sonuçlandı.

Ses kartları, hem donanım hem de yazılım açısından gelişmeye devam etmektedir. Modern ses kartları, 3-D ses ve giderek daha yüksek kalitede surround ses çıkışı sağlayabilir. Ses kartlarının yeni yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için bilgisayar oyunları ve diğer uygulamalar geliştirilmektedir.

Ses Kartının İşlevleri Nelerdir?

Ses kartının dört ana işlevi vardır. Bunlar;

  1. Ses sinyallerini sentezleme (ses oluşturma)
  2. MIDI arabirimi protokolü (Temel bazı değişkenlere ilişkin sayısal bilgileri aktarır. Örneğin nota bilgileri, enstrüman atamaları, tempo değeri gibi)
  3. Ses sinyallerini analogdan dijitale dönüştürme (örneğin, bir mikrofondan ses kaydederken kullanılır)
  4. Ses sinyallerini dijitalden analoğa dönüştürme (örneğin, bir hoparlör için sesi yeniden üretmek için)
Ses Kartı Renk Kodları
RenkAçıklaması
PembeMikrofon girişi
Açık MaviStereo Hat Girişi
Limon YeşiliHoparlör, kulaklıklar, hat çıkışı
TuruncuSubwoofer ve Merkez çıkışı
Siyah5.1 ve 7.1 sistemleri için Arka Surround Hoparlörler
Gri7.1 sistemler için Orta Surround Hoparlörler
AltınMidi / Oyun bağlantı noktası (Joystick)
Exit mobile version