SSD Nedir?
SSD Nedir? SSD (Solid State Disk, Türkçe anlamı Katı hal sürücüsü), katı hal mimarisi üzerine inşa edilmiş bir elektronik depolama sürücüsüdür. SSD diskler, geçici olmayan verileri ve dinamik rasgele erişimli belleği (DRAM) depolamak için NAND ve NOR flash bellek ile oluşturulmuştur.
SSD diskler, verileri elektronik olarak depolar ve bunu yaparken mikroçip tabanlı flash bellekte uygulanan depolama tekniğini kullanır. Bir SSD disk, tamamen elektronik bir depolama aygıtıdır ve fiziksel montajı hiçbir mekanik nesne içermez.
SSD diskin iki temel bileşeni bulunmaktadır;
Flash bellek : Depolama belleğini içerir.
Denetleyici : Hata düzeltme, veri alma ve şifreleme gibi işlevleri işleyen gömülü bir mikroişlemci. SSD ile ana bilgisayar arasındaki giriş / çıkış (G / Ç) ve okuma / yazma (R / W) işlemlerine erişimi yönetir.
SSD disklerde, hareketli parçalar olmadığından geleneksel bir sabit sürücüden (HDD) farklı çalışır. HDD disklerde bilgiye erişmek için dönen disk plakaları kullanırken, SSD diskler verileri bir akıllı telefon, USB sürücü veya ince tablet gibi (NAND ve NOR) flash bellek yongalarında depolar. Sürücünün verilerinizin bulunduğu yere herhangi bir plakanın dönmesini beklemesi gerekmediğinden, tüm bellek yongalarına aynı anda erişilebilir. Bundan dolayı kullanıcıların bilgilere yüksek hızda erişmesini çok daha kolay hale getirir.
NAND ve NOR Nedir?
NAND ve NOR Flash bellekler içerisinde veri saklamayı sağlayan güç kaynağına ihtiyaç duymayan ve verileri kalıcı depolaya bilen bellek türleridir. Bellek içerisinde kullanılan mantıksal kapılara denir. 1988 yılında Intel tarafından NOR, 1989 yılında ise Toshiba tarafından NAND üretilmiştir. NAND bellekler NOR belleklere göre daha çok depolama alanı barındırırlar. NOR bellekler mobil aygıtlarda kullanılırken, NAND bellekler USB bellek, Mp3 çalar gibi çevre birimlerinde daha çok kullanılmaktadır.
Eğer bir SSD(Solid state disk – Katı hal diski) kullanıyorsanız yüksek olasılıkla NAND türü bir flash belleğe sahipsiniz demektir. NAND türü olan SSD diskler sonlu sayıda okuma-yazma sayısına sahiptir. Bu durum onların kullanım ömürlerinin sınırlı olmasından kaynaklıdır. Günümüzde sürekli gelişen teknoloji ile okuma-yazma hızları, kapasiteleri ve performansları artacağı kesindir.
Kaç Çeşit SSD Vardır?
SSD diskler şekil, boyut ve hızlarına göre çeşitlere ayrılır;
- 2.5” Sata SSD
- Mini Sata SSD (mSATA)
- M2 Sata SSD (M.2)
- PCIe Sata SSD
2.5” Sata SSD
En yaygın kullanılan SDD türüdür. GB başına en iyi değeri sunmalarına ve diğer SSD disklere göre en yavaş olmalarına rağmen yine de oldukça hızlıdırlar. Bir sata kablosu ile anakarta bağlanırlar. Kullanılan bir aparat ile 3,5” yuvalara da monte edilebilmektedirler.
Mini Sata SSD (mSATA)
Bu SSD diskler çok küçük bir form faktörüne, farklı bir bağlantı türüne sahiptir ve 2,5″ disklerin aksine açık bir devre kartıdır. 2,5″ SSD disklerden biraz daha hızlıdır. Genellikle boş alanın önemli olduğu cihazlarda dizüstü bilgisayarlar ve mini dizüstü kullanılmaktadır.
M2 Sata SSD (M.2)
SSD diskler içerisinde tasarım olarak en küçüğüdür. Hızları farklılık gösterebilir, ancak alanı performansla dengelemek isteyen insanlar için iyi bir seçenektir. M.2 sürücüler hem SATA hem de NVMe denetleyicilerinden yararlanabilir.
M.2 SSD diskler kısa bir pimli konektör kullanır ve genellikle anakartla aynı hizada bulunurlar. Alanı korumak için harika bir seçenektir. Fakat bazı durumlarda özellikle yüksek performanslı sürücüler için hava akışı olmadığı zaman ısınma sorunu yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda aşırı ısınmayı önlemek için M.2 SSD diskler bazen soğutucu veya ısı dağıtıcılar içerebilmektedir.
PCIe Sata SSD
Bunlar en hızlı ve en pahalı SSD disklerdir. Adından da anlaşılacağı gibi, bir PCIe yuvası (ekran kartının takıldığı yuva) kullanırlar. Standart bir SATA sürücüsünden yaklaşık dört kat daha hızlı çalışabilirler.
NVMe Nedir?
NVMe (Uçucu Olmayan Bellek Ekspresi), neredeyse tüm PCI Express ve M.2 SSD disklerin ana sisteme ve ana sistemden veri aktarmasına izin veren temel arabirimdir. PCI Express veya M.2 SSD diskler ile fiziksel birleştirme yapıldığında hız performansı daha da artmaktadır.
SSD disk kapasitesi ne kadardır?
SSD disk kapasitesi, diskin hafıza boyutu anlamına gelir. Daha önceleri disk kapasitesi sınırlı olan SSD disklerin, teknolojinin gelişmesi ile kapasiteleri ilk önce 128 GB, 256 GB, 512 GB çıkmış ve bugünlerde artık 4 TB üzerine çıkmaktadır.
SSD Nedir? Makalemizin özet anlatımını bilgisayar nedir? Makalemizde bulabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın