Windows 10’da Kurtarma Bölümü Nasıl Oluşturulur
Windows 10’da Kurtarma Bölümü Nasıl Oluşturulur ? Windows 10 yüklü bir masaüstü veya dizüstü (notebook) aldınız veya kullanıyorsanız kendinize ait fabrika ayarlarına yükleme bölümü yapabilirsiniz. Bu sayede Windows önyükleme yapmadığında veya bozulduğunda kurtarma bölümünde kolayca geri yükleyebilirsiniz. Bu makalede birkaç basit adımda Windows 10 kendi kurtarma bölümünüzü nasıl oluşturabileceğiniz hakkında bilgi vermek amacı ile düzenlenmiştir.
Windows 10’da kendi kurtarma bölümünü oluşturabilmeniz için;
- Windows 10 kurulum DVD’si veya USB’si gerekmektedir. Bunlar elinizde yok ise internetten ISO dosyasını indirebilirsiniz. ISO dosyasını Microsoft medya oluşturma aracı ile kolayca indirebilirsiniz. Daha önce medya oluşturma aracını daha önce kullanmadıysanız Windows 10 kurulum USB si hazırlama makalemizi inceleyebilirsiniz. Makalemizden tek farkı USB flash sürücü seçeneği yerine ISO dosyasını işaretleyip bilgisayarınıza indirmelisiniz.
- Bilgisayarınızda kurtarma bölümü oluşturabilmeniz için sürücünüzde boş yer olması gereklidir.
- Bilgisayarınızda kurtarma bölümü oluşturmadan önce Windows güncellemelerini ve sürekli kullandığınız yazılımlarınız var ise hepsini yüklemenizde fayda var, bu sayede geri yükleme yaptığınızda bilgisayarınızda ihtiyaç duyduğunuz yazılımları kurulu halde geri getirilmesi sağlayacaktır.
- Windows yüklü sürücünüzü rahat bulabilmeniz için sürücünüzün adını değiştirmeniz size kolaylık sağlayacaktır.
Windows yüklü sürücünüzü yeniden adlandırın. Bu işlem şart değildir ama sürücü bölümleri karıştırmamak için iyi bir yöntemdir.
Windows 10 kurtarma bölümü oluşturma
Windows 10’da kurtarma bölümü oluşturma oldukça kolaydır. Kurtarma bölümü oluşturmayı 3 aşamalı bir şekilde yapacağız.
1.Bölüm
Windows 10 kurtarma bölümünü oluşturabilmek için ilk yapılması gereken Windows 10 görüntüsünü (image) çıkartmanız gereklidir. Fakat Windows açıkken görüntü ayıklama işlemi yapılamayacağından bilgisayarınızı Windows 10 kurulum ortamından başlatmalısınız. Bunun için;
Bilgisayarınızı yeniden başlatıp Windows 10 kurulum DVD’si veya USB’si ile kurulum ortamına geçiş yapın. Windows kurulumu başlangıç ekranında Shift+F10 tuşlarına basıp komut satırına (CMD) geçiş yapın. Kurulum ortamına geçiş işlemi hakkında bilginiz yok ise Windows 10 nasıl format atılır adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Windows komut satırına geçiş yapın. Windows dil seçimi ekranında klavyenizde Shift+F10 tuşlarına bastığınızda komut satırı karşınıza gelecektir.
Windows 10 kurulum ekranında sürücü harflerinin geçici olarak değişme ihtimali olduğundan ilk önce sürücü harflerini kontrol etmelisiniz. Sürücü durumlarını kontrol için diskpart yazıp enter tuşuna basın.
List vol yazıp enter tuşuna basın. Bu işlem sürücüleri listeler, açılan listede image için ayırmış olduğunuz alanın sürücü harfini unutmamak için not almanızda fayda var.
Örnek resimde windows sürücümüz kurulum önyüklemesinde C yerine D gözüküyor ve image için ayırdığımız sürücü alanı ise E olarak gözüküyor. Sürücü harflerini kontrol ettikten sonra exit yazıp enter tuşuna basıp diskpart aracından çıkış yapabilirsiniz.
İmage Oluşturma
Windows image dosyası oluşturmak için;.
X: \sources>dism /capture-image /imagefile:E:\install.wim /capturedir:D:\ /name:”Recovery” /compress:maximum
komut satırına yazdıktan sonra enter tuşuna basıp işlemi başlatın.
Bu komutun anlamı: D sürücüsünden Windows 10 görüntüsünü çıkar ve E sürücüsüne taşı.
İmage alma işleminin bitişi.
İmage almak için yazılan komut doğru ise dosya boyutuna ve bilgisayar hızına bağlı olarak biraz bekledikten sonra “The operation completed successfully” yazısı ekranınıza geldiğinde işlemin başarılı bir şekilde bittiğini anlayabilirsiniz.
İşlem bittikten sonra komut istemi penceresini kapatıp Windows 10’u yeniden başlatabilirsiniz.
Komut isteminde Windows 10’u kısayoldan başlatmak isterseniz wpeutil reboot yazıp enter tuşuna basın Windows yenide başlatılacaktır.
Oluşan image dosyasını kontrol edin. Windows açıldığında image alma işleminiz doğru ise sürücünüzün içerisinde install.wim adlı bir dosya görmelisiniz.
2.Bölüm
Windows 10 kurulum dosyalarını kurtarma bölümüne kopyalama
Disk yönetiminden yeni bir bölüm oluşturun. Yeni birimi oluştururken install.wim dosyası ve Windows 10 ISO dosyasını birleştirmemiz gerektiğinden 2 dosya boyutunu hesaplayıp 1GB yada 2GB daha büyük bir alan oluşturmalıyız.
Disk yönetimini daha önce kullanmadıysanız https://www.mytoworld.com/windows-10-dvd-veya-usb-olmadan-nasil-format-atilir/ makalemizi inceleyebilirsiniz.
Windows 10 kurulum dosyalarını kopyalayın. Windows 10 kurulum DVD’si, USB’si veya ISO dosyasının içerisindeki tüm dosyaları kopyalayın.
Kopyaladığınız Windows 10 kurulum dosyalarını yeni bölümün içerisine yapıştırın.
Oluşturduğunuz image dosyasını kopyalayın. İmage dosyasını yapıştırmadan önce, sources klasörünün içerisinde install.esd veya install.wim uzantılı dosya var ise silin mage dosyasını kopyalayıp yeni bölümde bulunan sources klasörünün altına yapıştırın.
3.Bölüm
Gelişmiş önyükleme menüsüne kurtarma bölümünü ekleme
Kurtarma bölümünü oluşturduktan sonra yapılması gereken son işlem gelişmiş önyükleme menüsüne ekleme işlemini yapmak kalıyor. Gelişmiş önyükleme menüsüne eklemek için bir tane toplu iş dosyası hazırlamamız gerekli. Bunun için;
Masaüstüne metin belgesi oluşturun. Masaüstünde mouse ile sağ tuş yapıp yeni seçeneğinden metin belgesini seçin.
Metin belgesine isim verdikten sonra dosya uzantısını .bat olarak adlandırın. Dosya uzantısını .bat yaptığınızda resimdeki örnek gibi toplu iş dosyasına dönüşmesi gerekmekte, eğer metin belgesi olarak kalır ise;
klasör seçeneklerinden “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” kutucuğunun işaretini kaldırın. İsim verdiğiniz dosyanın sonundaki .txt yazısını kaldırın.
Oluşturduğunuz toplu iş dosyasını düzenleyin. Masaüstünde toplu iş dosyasına Mouse ile sağ tuş yapıp düzenle seçeneğine tıklayın.
Aşağıdaki kodu düzenle ile açılan not defterine yapıştırın ve kaydet ile kapatın.
@ECHO OFF TITLE Add Recovery to Windows boot menu :SETLETTER CLS ECHO. ECHO ################################################### ECHO # # ECHO # This batch file creates recovery environment # ECHO # adding it to Windows boot menu. # ECHO # # ECHO ################################################### ECHO. SET /P DRIVELETTER= ^-- Please enter drive letter for your custom recovery partition (without colon): IF NOT EXIST %DRIVELETTER%:\sources\boot.wim ECHO. & ECHO No valid Windows image found on given partition %DRIVELETTER% &ECHO. & PAUSE & GOTO :SETLETTER ECHO. bcdedit /create {ramdiskoptions} /d "Ramdisk" bcdedit /set {ramdiskoptions} ramdisksdidevice partition=F: bcdedit /set {ramdiskoptions} ramdisksdipath \boot\boot.sdi for /f "tokens=2 delims={}" %%i in ('bcdedit.exe /create /d "Recovery" /application OSLOADER') do (set guid={%%i}) bcdedit /set %guid% device ramdisk=[F:]\sources\boot.wim,{ramdiskoptions} bcdedit /set %guid% path \windows\system32\winload.efi bcdedit /set %guid% osdevice ramdisk=[F:]\sources\boot.wim,{ramdiskoptions} bcdedit /set %guid% systemroot \windows bcdedit /set %guid% winpe yes bcdedit /set %guid% detecthal yes bcdedit /displayorder %guid% /addlast pause
Kodu yazdığınızda bu şekilde görmeniz gerekmektedir.
Lütfen bu uyarılara dikka edin:
Kod satırlarında 4. ve 5. satırlar birbirine aittir, ancak kelime kaydırma nedeniyle metin dosyasına yapıştırdığınızda iki metin satırı oluşabiliyor. Örnek te mavi renkli 4. satırda Do satırı (set ID = {%% i}) kelime kaydırma nedeniyle yanlışlıkla 5. satırda tek başına ayrı bir komut satırı gibi oluşabiliyor. Do (set ID = {%% i}) komut satırı kendisinden önceki satırın sonunda olmalıdır.
17., 20., 22. sıradaki satırlarda F:, [F:], [F:] yazan harfler oluşturduğumuz kurtarma sürücüsünün harfidir. Buralara kendi kurtarma sürücünüzün harfini yazmayı unutmayın.
Ayrıca eski bir BIOS sistemindeyseniz 21.satırın sonunda winload.efi yazan satırı winload.exe olarak değiştirmeniz gerekmektedir.
Komut istemi uygulamasını yönetici olarak çalıştırın.
Oluşturulan toplu iş dosyası masaüstünde olduğundan komut isteminde masaüstüne gitmeniz gerekli. Bunun için yukarıdaki komutu yazabilirsiniz. Kullanıcı adı bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz oturum adıdır.
Toplu iş dosyasını komut satırından çalıştırın. Toplu iş dosyanızın adını yazıp enter tuşuna basın.
Kurtarma sürücünüzün harfini yazıp enter tuşuna basın.
Toplu iş dosyası ayarları doğru ise örnekteki gibi successfully veya işlem tamamlandı uyarısı karşınıza gelmesi gerekmektedir. Buradaki işlemin tamamlanması ile kurtarma bölümü işlemleri bitmiş oluyor.
Windows 10 Kurtarma Bölümü Oluşturma Sonucu
Windows 10 için oluşturmuş olduğunuz kurtarma bölümünü test etmek için Windows ayarlar uygulamasını açın, “Güncelleme ve Güvenlik” sayfasında “Kurtarma” bölümüne gidin ve “Gelişmiş Başlangıç” altındaki “Şimdi Yeniden Başlat” düğmesini tıklayın.
Gelişmiş Başlangıç seçeneklerinde, “Başka bir işletim sistemini kullan” seçeneğini tıklayın.
“İşletim sistemini seç” seçeneğinden oluşturmuş olduğunuz kurtarma bölümü karşınıza gelecektir.
NOT:
Kurtarma bölümünü kullanarak Windows 10 kurmak istediğinizde kuruluma geçmez veya kurtarma bölümünden önyükleme yapamazsanız, Windows 10 kurulum ortamına önyükleme yapın ve dil seçenekleri ekranında Shift+F10 tuşlarına basın veya Gelişmiş başlangıç seçeneklerinde “Sorun Gider” seçeneklerinde “Gelişmiş Seçenekler” bölümünde komut istemini çalıştırın. Komut isteminde sürücü harfini kurtarma sürücüsü ile değiştirin.
X:setup.exe
Genel kurulumda sürücü harfi ve yolu yukarıdaki gibidir. Bizim örneğimizde kurtarma sürücüsünü harfi F olduğundan aşağıdaki gibi olacaktır.
F:setup.exe
Sizde örnekte gördüğünüz F harfi yerine kendi kurtarma sürücünüzün harfini yazmalısınız.
Bir yanıt bırakın