Windows 7 Format Nasıl Atılır?

Free image/jpeg, Resolution: 1920x1080, File size: 161Kb, wallpaper for Windows 7 Professional

Windows 7 Format Nasıl Atılır?

Windows 7 Format Nasıl Atılır? Biçimlendirme (format) sürücü içerisindeki tüm verileri silme ve sürücüde yeni bir dosya sistemi oluşturup kullanıma hazır hale getirme işlemidir.
Bir sürücüye Windows yüklemek için veya bilgisayara ikinci bir sürücü eklediğinizde onu kullanabilmeniz için sürücüyü biçimlendirmeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızda ikinci bir sürücü oluşturmak için mevcut sürücüyü de kullanabilirsiniz bunun için sürücüyü küçültebilir ve küçültmek için ayırdığınız alanı kullanabilmek içinde biçimlendirme işlemi yaptığınızda ikinci sürücünüz aktif hale gelir.

Bilgisayarınızda daha önceden Windows var ise ve sürücünüzde bulunan verilerinizi kaybetmek istemiyorsanız ilk önce verilerinizin yedeğini almanız gerekmektedir.

Windows 7 kurulum

Windows 7 Format Nasıl Atılır?
Windows 7 Format Nasıl Atılır?

1- Windows 7 kurulum diskini okuyucuya takın. Sürücüyü biçimlendirip Windows 7 kurmak için diski kullanmanız gerekmektedir. Windows CD yok ise ;

Windows 7 ürün anahtarınız ile Microsoft’un sitesinden Windows 7 ISO dosyasını indirebilirsiniz. Daha sonra Microsoft’un Windows 7 USB/DVD Download Tool’u aracını kullanarak ISO dosyasını boş bir DVD’ye veya USB sürücüsüne yazdırabilirsiniz.

2-Windows 7 kurulumunu başlatabilmek için bilgisayarı kurulum sürücüsünden önyükleme yapacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Bilgisayarınızı windows 7 kurulum CD veya USB sürücüden başlatabilmeniz için;

Bilgisayarınız açık ise yeniden başlat yapın ve ilk açılış ekranında BİOS, SETUP veya BOOT tuşuna basmalısınız. Bu tuşlar bilgisayarınızın markasına veya modeline göre değişmektedir. Fakat genel olarak F2, F10, F11, F12 veya DEL tuşlarından bir tanesi olabilir. Açılan ekran BIOS ise BOOT (Önyükleme) genel olarak advanced menüsünün altında bulunur buradan 1.BOOT (Önyükleme) seçeneğini değiştirip Windows 7 kurulum CD/DVD’si veya USB sürücüsünü seçip kaydet ve yeniden başlat yapmalısınız. Bazen de bu tuşlar direkt BOOT menüsünü açar burada da yapmanız gereken yön tuşları ile Windows 7 kurulum CD/DVD’si veya USB kurulum sürücünüzü seçmeniz yeterlidir. BIOS ayarları hakkında detaylı bilgi için Windows 10 kurulum makalemizde bulabilirsiniz.

Kurulumu Başlatma

Windows 7 Format Nasıl Atılır?
Windows 7 Format Nasıl Atılır?

3- Windows 7 kurulumuna başlama. BOOT (Önyükleme) ayarları yapıldıktan sonra bilgisayarınız kurulum dosyasından başlatılacak ve karşınıza yukarıdaki gibi bir kuruluma başlama ekranı açılacak. Kurulum işlemine başlamak için “CD veya DVD’ den önyükleme için bir tuşa basın” uyarısı gelebilir. Herhangi bir tuşa basıp kurulumu başlatabilirsiniz. Burada kurulum dili ve bölge ayarlarınız doğru ise ileri butonu ile kurulum işlemine devam edebilirsiniz.

Windows 7 Format Nasıl Atılır?
Windows 7 Format Nasıl Atılır?

4- Şimdi yükle butonuna basıp kurulum işlemine devam edebilirsiniz.

Windows 7 Format Nasıl Atılır?
Windows 7 Format Nasıl Atılır?

5- Windows 7 lisans koşullarını okuyun. Burada lisans koşullarını kabul ediyorum kutucuğunu işaretleyip kuruluma devam edebilirsiniz.

6- Özel (Gelişmiş) kurulum türünü seçip kurulumun bir sonraki aşamasına geçebilirsiniz. Gelişmiş kurulumu seçilmesinin nedeni sürücüyü biçimlendirip temiz bir Windows kurmak içindir.

Yükselt seçeneği ile mevcut sürücünüzde Windows var ise kullanabilirsiniz. Sürücüyü biçimlendirmeden sadece Windows dosyalarınızı günceller. Ayrıca bu seçeneği kullanabilmeniz için Windows açık iken CD/DVD veya USB flash diskin içerisinden setup.exe dosyasını çalıştırıp kurulum ekranına bağlanmanız gerekmektedir.

7- Biçimlendirme (format) işlemini başlatmak için sürücü seçmelisiniz. Bu ekranda tüm sabit diskler ve bölümler listelenir. Biçimlendirmek istediğiniz sürücüde daha önceden Windows veya herhangi bir dosya sistemi yok ise yukarıdaki gibi bir ekran karşınıza gelecektir, burada sürücü seçenekleri (gelişmiş) butonuna tıklayın.

8- Ayrılmamış alanı seçip yeni butonuna tıklayın.

9- Alan boyutunu ayarlayın. Burada sürücü boyutunu belirleyip uygula butonuna basın. Sürücü kapasitesi büyük ise yedek için sürücü boyutunuzu değiştirebilir veya boyuta dokunmayıp uygula butonuna tıklayabilirsiniz.

10- Sürücü biçimlendirme. Sürücü alan ayarlarınızı yaptıktan sonra biçimlendirmek istediğiniz sürücüyü seçtiğinizde biçimlendir butonuna tıkladığınızda sürücüdeki tüm veriler silinecektir uyarısına evet dedikten sonra biçimlendirme (format) işlemini bitirmiş olacaksınız. Biçimlendirme bittikten sonra ileri butonu ile kuruluma devam edebilirsiniz.

Windows 7 Dosyalarının Kopyalanması

11- Windows 7 işletim sistemi yüklenmeye başlıyor. Burada Windows 7 dosyaları, Windows 7 özellikleri ve varsa güncellemeleri yüklenir.

12- Windows dosyalarının yüklemesi bittikten sonra kuruluma devam edilebilmesi için Windows bilgisayarınızı yeniden başlatır. Otomatik başlatma 9 saniye sonradır bekleme istemiyorsanız şimdi yeniden başlat butonuna tıklayıp işlemi hızlandırabilirsiniz.

12- Windows yüklemesi tamamlanıyor. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra Windows 7 kurulum için son ayarlarını yapmaktadır.

13- Windows 7 dosya yükleme işlemini bitirdikten sonra karşınıza bilgisayar adı ve kullanıcı adı ayarlarınızı yapmanızı isteyecek. Burada dikkat etmeniz gereken bilgisayar ve kullanıcı adı aynı olmamalıdır.

14- Kullanıcı hesabınız için parola belirleyin. Burada parola girmeniz şart değildir tamamen kişisel tercihinize kalmıştır. İşleminiz bittikten ileri butonuna tıklayıp kurulma devam edebilirsiniz.

15- Windows güncelleme ayarları. Burada güncelleştirme ayarlarınızı yapabilirsiniz. Genel olarak önerilen ayarları kullan seçeneği kullanılmaktadır ama burada da tercih tamamen size kalmıştır. Önerilen ayarları seçtiğinizde Windows’un güncel kalmasını sağlayabilirsiniz.

16- Windows saat ve tarih ayarlarını yapın. Tarih saatin güncel olması özellikle internet kullanımında sorun yaşamamanız için önemlidir. Tarih saat ayarları yanlış ise elle düzeltebilirsiniz.

17- Bilgisayarınızın ağ ayarlarını yapın. Bilgisayarınız bir ağa bağlı ve kurulum esnasında Windows Ethernet kartınızı tanıyıp ağ buldu ise bu ayarı karşınıza getirir. Burada genel olarak ortak ağ seçilip devam edilir.

18- Windows kullanıma hazır. Kurulum ayarlarınız bittikten sonra Windows ilk ekranı yukarıdaki şekilde karşınıza gelecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*