HTML Nedir?

HTML Nedir?

HTML Nedir? HTML (Hypertext Markup Language) web sayfaları oluştura bilmek için kullanılan standart bir metin işaretleme dilidir. HTML 80’li yıllarda CERN’de görevli olan müteahhit Tim Berners-Lee tarafından geliştirilmiş ve 90’lı yıllarda bugünkü adını almıştır ve aynı zamanda Tim Berners-Lee World Wide Web(WWW) Consortium (W3C) sisteminin kurucusudur. W3C tüm web tarayıcılarındaki standartları belirleyen im Berners-Lee tarafından MIT ve CERN bünyesinde kurulmuş olan uluslararası Dünya Çapında Ağ (WWW) bir organizasyondur.

HTML bir programlama dili değildir. HTML’in programlama dili olamamasının nedenlerinden birisi içerisinde bulunan kodlar ile kendi başına çalışabilen program yazılamamasıdır fakat HTML dilini yorumlayabilen programlar aracılığı ile program yazılabilir. HTML web sayfalarında yazı, video veya görsel öğelerin sayfa içerisine yerleştirilmesine ve istenildiği gibi konumlandırılmasına olanak sağlar. Web sayfalarının tarayıcılarda düzgün bir şekilde görüntülenmesi için kurallar HTML tarafından belirlenir. Bir çok web tarayıcı bulunduğundan aynı HTML kodu tarayıcılar tarafından farklı yorumlanıp sonuçlar farklı gelebilir. HTML yazı, video veya görsel öğelerin sayfa içerisine yerleştirilmesine ve istenildiği gibi konumlandırılmasını sağlar. Aynı zamanda hazırlanan sayfaların web tarayıcısında düzgün bir şekilde görülmesini sağlar.

HTML bir dizi öğeden oluşur. HTML öğeleri, tarayıcıya içeriği nasıl görüntüleyeceğini söyler ve HTML öğeleri, “bu bir başlıktır”, “bu bir paragraftır”, “bu bir bağlantıdır” vb. İçerik parçalarını etiketler.

HTML ilk çıktığından metinlerden meydan gelmekteydi fakat html geliştikçe daha katı kurallara sahip XHTML geliştirildi. XHTML daha katı kurallara sahip olsa da web tarayıcılardaki uyum sorunları tamamıyla olmasa da çözülmeye başlamıştır. HTML deki görsel sorunların çözümü de CSS tanım dilinin geliştirilmesi ile başlamıştır. CSS bugün kullanımda olan son sürüm içerisinde dahi bulunmaktadır.

HTML son sürümü ile artık bir çok sorun ortadan kalkmıştır. Diğer sürümlere göre esnek yapısı hataları en aza indirmekte ve hatta küçük sorun olmayacak hataları ise yok saymaktadır. HTML son sürümü olan HTML5 CSS’ ten başka JavaScript betik dili, PHP, ASP, ASP.net gibi web programlama dilleri ile güçlü bir uyum içerisinde kullanılmaktadır ve bu sayede görsel ve dinamik web siteleri yapılabilmektedir. HTML5 sürümü halen güncellenmeye ve geliştirilmeye devam edilse de en çok kullanılmaya başlayan HTML sürümü olmaya başlamıştır.

HTML kodları hangi programda yazılır

HTML kodları ile bir web sayfasını herhangi bir metin editörü ile mesela Windows ‘ta notepad ile yapabilirsiniz.

HTML Nedir?
HTML Nedir?

Yukarıdaki örneği farklı kaydedip uzantısını HTML yapıp çalıştırdığınızda sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

HTML Nedir?
HTML Nedir?

Örnek açıklaması

<html> </html> : Bu iki Web tarayıcılarına HTML belgesinin başladığı yeri ve HTML belgesinin bittiği yeri bildirir. Bütün kodlar bu iki kod arasına yazılır. Ancak bu kodu yazmayı unutsanız bile web tarayıcıları sayfayı sorunsuz bir şekilde görüntüleyebilir.

<head> </head> : Bu iki kod arasına sayfa hakkında bilgiler yazılır. Bu bölüme yazılanlar ekranda gözükmez. Meta ve title gibi etiketler buraya yazılabilir.

<title> </title> : Bu iki kod arasına web tarayıcılarında gösterilecek olan sayfa başlığı yazılır.

<body> </body> : Sayfanın gövdesini oluştururlar. Bu iki kod arasına sayfanın bütün içeriği yazılır. Ekranda gösterilmek istenen her şey burada yer alır.

<h1> </h1> : Sayfa başlıkları bu iki kod arasına yazılır. H1 den H6 ya kadar başlık boyutu vardır. H1 en büyük punto da başlığı yazar. H6 ise en küçük puntoda başlığı yazar.

<p> </p> : Paragraf anlamına gelmektedir. Sayfadaki paragrafların altına ve üstüne boşluk koyar. Paragraf oluştururken </p> yazıp paragrafları kapatmayı unutmamalısınız.

XHTML Nedir?

XHTML ( Extensible HyperText Markup Language ) Genişletilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. XHTML istemci taraflı bir metin işaretleme dilidir. XHTML, HTML’nin daha katı, daha XML tabanlı bir sürümüdür. HTML göre daha katı olmasına rağmen kodlama olarak oldukça büyük farklar oluşturmakta ve sayfaların daha iyi çalışmasını sağlamaktadır.

XHTML, HTML ‘yi diğer veri biçimleriyle (XML gibi) çalışmak üzere daha geniş ve esnek bir hale getirmektedir. Ayrıca tarayıcılar HTML sayfalarındaki hataları görmezden gelir ve işaretlemede bazı hatalar olsa bile web sitelerini sorunsuz bir şekilde görüntülemektedirler.

XHTML de bütün web sitelerin kaynak kodları DOCTYPE ile başlamalıdır. DOCTYPE web tarayıcılarına belgenin hangi HTML sürümü ile hazırlandığını bildirir. Bu sayede tüm web tarayıcılarında ideal ve doğru bir şekilde görüntülenmesini sağlar.

XML Nedir?

XML (Extensible Markup Language) Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. XML standartları W3C tarafından belirlenmiştir. XML hem insanlar hem de bilişim sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarar. XML, verileri depolama veya farklı sistemler arası verileri taşıma yapabilmesi için tasarlanmıştır.

Örnek basit bir xml

HTML’in ilk piyasaya çıkışından günümüze kadar bir çok versiyonu mevcuttur. En stabil ve iyi çalışan sürümü HTML5 versiyonudur. Versiyon değişikliklerinden kaynaklı bazı kodlarda farklılık olabilir. HTML kodları hakkında detaylı bilgileri diğer makalelerimizde sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*