Disk Klonlama Nasıl Yapılır

Disk Klonlama Nasıl Yapılır

Disk klonlama nasıl yapılır. Yeni bir disk satın aldığınızda Windows’u baştan kurmak yerine kolayca eski diskinizi yenisine taşıyabilirsiniz. Son zamanlarda kullanıcıların HDD diskten SSD diske geçmeye başlamasıyla disk klonlama daha çok ilgi görmektedir. Öncelikle disk klonlama nedir kısaca açıklayalım;

Bir diskteki verilerin işletim sistemi dahil başka bir diske kopyalama (taşınma) işlemine disk klonlama denir. Kısaca disk klonlama diskin birebir kopyasını oluşturmaktadır. Klonlama işlemi birçok klonlama programları ile veya klonlama donanımlar ile yapılabilmektedir. Bir klonlama programı, bilgisayarınızın sabit sürücülerinden birinin başka bir sabit sürücüde bire bir kopyasını oluşturmanıza olanak tanır.

Disk klonlama ile;

  • Bir bilgisayarı önceki bir sürüme kolayca geri yükleyebilirsiniz.
  • Birden çok bilgisayarlı yapılarda disk klonlarını çoğaltıp hızlıca kurulum yapabilirsiniz.
  • Sabit sürücüleri daha büyük kapasitelere yükselttiğinizde veya daha hızlı SSD’ye geçtiğinizde hızlıca geçiş yapabilirsiniz.
  • Yazılım sorunları veya bilgisayar arızası durumunda tam sistem kurtarma yapabilirsiniz.

Diskler arası klonlama işlemini gerçekleştirmek için birçok ücretli ve ücretsiz yazılımlar bulunmaktadır. Ücretsiz ve en kullanışlı bazı programlar şunlardır:

  • MiniTool ShadowMaker
  • MiniTool Partition Wizard
  • EaseUS Partition Master Free Edition 15. (Son versiyonda disk klonlama ücretli sürüm gerektiriyor)
  • AOMEI Partition Assistant 9.1 (Son versiyonda disk klonlama ücretli sürüm gerektiriyor)
  • AOMEI Backupper (Son versiyonda disk klonlama ücretli sürüm gerektiriyor)
  • Samsung Data Migration (Bu program tamamen ücretsiz fakat sadece SSD diske klonlama yapıyor.)
  • NIUBI Partition Editor Free Edition

Yukarıdaki programların dışında daha birçok klonlama yapabileceğiniz program bulunmaktadır.

Disk klonlama nasıl yapılır makalemizde ücretsiz bir şekilde disk klonlama nasıl yapılır anlatmaya çalışacağız.

MiniTool Shadow Maker

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 1

Minitool ShadowMaker programı bilgisayarınızda yüklü değil ise buradan indirip kurun. Ardından programı çalıştırın.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 2

Program açıldıktan sonra Tools sekmesine tıklayın. Tools sekmesi açıldığında Clone Disk seçeneğine tıklayın.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 3

Öncelikle kopyalamak istediğiniz diskin yolunu göstermelisiniz. Bunun için The Source Disk butonuna tıklayın.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 4

Disk seçme penceresi açıldığında 1.Disk olarak kopyalamak istediğiniz diski seçin. Ardından 2.Disk olarak bilgilerinizi aktarmak istediğiniz diski seçin.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 5

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi 1.disk bilgilerin olduğu 2.disk ise bilgilerin aktarılacağı disk oldu. Örneğimizde eski HDD diskimizi yeni SSD diskimize kopyalayacağız. Ayarlarınızı yukarıdaki gibi yaptıktan sonra OK butonuna tıklayın.

Resim 6

Ok butonuna tıkladığınızda ekranınıza işlemi başlatmanız için onay penceresi açılacaktır. Burada Yes butonuna tıkladığınızda disk klonlama işlemini başlatabilirsiniz.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 7

Klonlama işlemi başladığında Resim 7’deki gibi klonlama işleminin başladığı ekran açılacaktır. Burada bilgilerinizin boyutuna ve bilgisayarınızın hızına bağlı olarak bir süre beklemeniz gerekecektir.

Klonlama işlemi bittiğinde Finish butonuna tıklayıp programı kapatabilirsiniz. Bundan sonra bilgisayarınızı kapatıp yeni diskinizi bağladığınızda veya bağlı ise 1.boot olarak yeni diskinizi seçtiğinizde Windows’u eski hali ile kullanabilirsiniz.

MiniTool Partition Wizard Free ile Disk Klonlama

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 8

MiniTool partition wizard programı bilgisayarınızda yüklü değil ise buradan indirip kurabilirsiniz. Programı kurduktan sonra çalıştırın ve resim 8’deki gibi klonlamak istediğiniz diskinize sağ tuş yapın. Açılan menüden Copy seçeneğini işaretleyin.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 9

Copy seçeneğini işaretlediğinizde disk seçme penceresi açılacaktır. Burada 1.disk kopyalamak istediğiniz bilgilerinizin olduğu diski seçin. Ardından 2.disk olarak yeni diskinizi seçin. Disk seçimlerinizi yaptıktan sonra Next butonuna tıklayın.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 10

Next butonuna tıkladıktan sonra yeni diskinizin partition ayarlarını yapmanız için yeni bir pencere açılacak. Burada disk bölümlemenizi ister otomatik isterseniz de kendiniz yapabilirsiniz. Disk bölümleme ayarlarına dokunmadan Next düğmesine basarsanız program otomatik olarak eski disk bölümlemeniz ile aynı olarak oluşturacaktır.

Resim 11

Disk ayarlarını değiştirmeden Next butonuna bastığımda program yeni diskimi eskisi gibi GPT bölümleme olarak oluşturacaktır. Burada OK butonuna basıp pencereyi kapatabilirsiniz.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 12

Uyarı penceresi kapandıktan sonra tekrar Next butonuna bastığınızda yeni diskten önyükleme yapmak için boot ayarlarınızı yapmanız gerektiğini hatırlatan bir pencere açılacaktır. Bu pencereyi de kapatmak için Finish butonuna tıklayın.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 13

Disk klonlama ayarlarınızı yaptıktan sonra programın sol menüsünde Operation Pending seçeneği açılacaktır. Bu seçeneğin en altında Apply butonuna tıklayıp klonlama işlemine geçiş yapabilirsiniz.

disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 14

Apply butonuna bastığınızda sizden son bir onay almak için uyarı penceresi açılacaktır. Burada Yes butonuna tıklayıp klonlama işlemine başlayabilirsiniz.

Resim 15

Klonlama işlemi bilgilerinizin boyutuna ve bilgisayarınızın hızına bağlı olarak biraz süre alacaktır. Klonlama bittikten sonra yeni diskinizi bağlayıp kullanıma başlayabilirsiniz. Eğer yeni diskiniz bağlı ise BIOS ayarlarından 1.boot olarak yeni diskinizi göstermeniz yeterli olacaktır.

Disk klonlama için birçok disk yönetim programı bulunmaktadır. Bizim kullandığımız iki programda da ücretsiz olarak klonlama yapılabilmektedir. Diğer kullandığımız bir kaç program daha vardı fakat ücretsiz versiyonlarından disk klonlamayı kaldırdıklarından anlatımda onlara yer vermedik.

NIUBI Partition Editor Free Edition
disk-klonlama-nasil-yapilir
Resim 16

NIUBI Partition Editor Free Edition programı bilgisayarınızda kurulu değil ise buradan indirip kurabilirsiniz. Programı kurduktan sonra çalıştırın ve soldaki menüden Clone Disk Wizard seçeneğine tıklayın.

Resim 17

Clone disk wizard penceresi açıldığında klonlamak istediğiniz eski diskinizi seçin ve Next butonuna tıklayın.

Resim 18

Daha sonra dosyalarınızın kopyalanacağı yeni diskinizi seçin ve Next butonuna tıklayın.

Resim 19

Burada ise yeni diskinizin bölümleme ayarlarını yapabilir veya otomatik olarak bırakıp Next butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.

Resim 20

Buradaki pencerede ise yeni diskinize göre boot ayarlarınızı yapmanız gerektiğini hatırlatan pencere açılacaktır. Finish butonuna tıklayıp işleme devam edebilirsiniz.

Resim 21

Program ana sayfasının sol menüsünün en sonunda Pending Operations seçeneği açılacaktır. Klonlama işlemini başlatmak için üstteki menü şeridinde Apply butonuna tıklayabilirsiniz.

Resim 22

Apply butonuna bastığınızda klonlama işlemini başlatmak için son bir onay penceresi açılacaktır. Burada klonlama işlemini başlatmak için OK butonuna tıklayabilirsiniz.

Resim 23

Bu pencerede ise klonlamaya başlamak için sisteminizi yeniden başlatmanız gerektiğini belirten pencere açılacaktır. Eğer klonlamaya başlamak istiyorsanız Yes butonuna klonlamayı daha sonra başlatmak istiyorsanız da Ok butonuna tıklayın.

NIUBI Partition programının diğerlerinden farkı klonlama işlemini yapabilmek için sisteminizi kapatması gerekmesidir. Bundan dolayı bu programı kullanırken kaydetmeniz gereken işlemleriniz var ise kaydetmeyi unutmayınız.

Makalemizin başında da belirttiğim gibi birçok disk yönetim programı ile klonlama işlemi yapılabilmektedir. Fakat çoğu program güncel versiyonlarında klonlama işlemini ücretsiz sürümlerinden kaldırmaya başladığından bu üç program ile klonlama nasıl yapıl anlatmaya çalıştık.

Diğer konular;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*