CHKDSK Komutları Listesi ve Kullanımı

CHKDSK Komutları Listesi ve Kullanımı

CHKDSK Komutları Listesi ve Kullanımı. Microsoft’un disk inceleme ve onarma aracı Chkdsk Windows içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Chkdsk sabit sürücüyü herhangi bir hataya karşı tarar ve mümkün olduğunca fazla veri kurtarmaya çalışır. Ve bunun yanında hataları düzeltmeye çalışır. Ayrıca, chkdsk yardımcı programı sisteminizde BSOD (Mavi Ekran) ile karşılaştığınızda, hasarlı veya eski sabit sürücü durumunda kötü sektörler, küme sorunları, dosya sistemi aksaklığı gibi sorunları tarayıp onarmaya çalışır.

Chkdsk çok kullanışlı bir yardımcı programdır. Genel olarak, Windows chkdsk aracını gerektiğinde otomatik olarak çalıştırır. Fakat isterseniz chkdsk aracını el ile de çalıştırabilirsiniz.

Chkdsk komutları nelerdir nasıl kullanılır? Makalemizde chkdsk komutunu çalıştırmayı ve hangi komutların kullanıldığını anlatacağız.

Chkdsk Komutlarının Listesi

Chkdsk yardımcı programında çok çeşitli komut satırı anahtarları ve parametreleri bulunmaktadır. Eğer, chkdsk herhangi bir parametre eklenmeden çalıştırılırsa, yalnızca birimin durumunu görüntüler ve herhangi bir hatayı düzeltmez. Ancak parametreler ile birlikte kullanılırsa disk hatalarını düzeltir veya düzeltmeye çalışır.

chkdsk-komutlari-nelerdir-nasil-kullanilir
Resim 1

Komutların tam listesini isterseniz bilgisayarınızda komut istemini (CMD) çalıştırıp kendinizde bulabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken komut istemine “chkdsk /?” yazıp enter tuşuna bastığınızda örnek resimde gördüğünüz gibi listeleyip bulabilirsiniz.

Chkdsk Komutlarının Açıklamalı Listesi;

< volume>Sürücü harfini veya birim adını belirtmek için kullanılır.
filenameBu parametre, herhangi bir parçalanma için belirli bir dosyayı taramak için kullanılır ve yalnızca FAT ve FAT32 dosya sisteminde çalışır. 
/FChkdsk’in diski tarama sırasında bulduğu hataları otomatik olarak düzeltmesini sağlar.
/VDiskteki her dosyanın tam yolunu ve adını görüntüler.
/RBozuk sektörleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarır. Burada dikkat edilmesi gereken disk kilitli olmalıdır. Ayrıca /r , fiziksel disk hatalarının ek analiziyle /f işlevselliğini içerir.
/XGerekirse diski çıkarmaya zorlar. Disk üzerindeki tüm açık işlemler daha sonra geçersiz kılınır.
/IBu parametreyi yalnızca NTFS ile kullanın. Daha az güçlü bir dizin girdisi denetimi gerçekleştirir, bu da chkdsk’i çalıştırmak için gereken süreyi azaltır.
/CBu parametreyi de yalnızca NTFS ile kullanın. Klasör yapısı içindeki döngüleri kontrol etmez. Bu da chkdsk’i çalıştırmak için gereken süreyi azaltır.
/BBu parametrede yalnızca NTFS ile kullanılır. Birimdeki tüm bozuk kümeleri yeniden kontrol eder.  
/scanBu parametre yalnızca NTFS dosya sisteminde çalışır ve çevrimiçi bir taramayı başlatır.
/forceofflinefixBu anahtar çevrimiçi onarımı atlar (/scan ile kullanılmalıdır); 
bulunan hatalar çevrimdışı onarım için sıraya alınır. Ayrıca sadece NTFS ile kullanın.
/perfBu parametre chkdsk önceliğini arttırır. Böylece disk taramasını hızlandırmak için daha fazla kaynak kullanımını sağlar. Ayrıca bu anahtar sadece NTFS dosya sisteminde ve /scan ile kullanılmalıdır.
/spotfixBu parametre birimde bulunan sorunları tespit etmeye çalışır. Ayrıca bu anahtar NTFS dosya sisteminde çalışır.
/sdcleanupGereksiz güvenlik tanımlayıcı verileri için bir bellek temizliği çalıştırır. Ayrıca bu anahtar NTFS dosya sisteminde çalışır.
/offlinescanandfixBu parametre chkdsk aracında çevrimdışı bir tarama çalıştırır ve birimde düzeltme yapar.
/freeorphanedchainsBu parametre, içerisindeki verileri kurtarmak yerine serbest bırakır. Ayrıca FAT, FAT32 ve exFAT dosya sistemlerinde çalışır.
/markcleanDisk taramasında herhangi bir hata bulmaz ise birimi temiz olarak işaretler. Ayrıca FAT, FAT32 ve exFAT dosya sistemlerinde çalışır.
CHKDSK Kullanımı
chkdsk-komutlari-nelerdir-nasil-kullanilir
Resim 2

Resim 2’de komut satırına sadece chkdsk yazdım ve diski hemen taramaya başladı. Fakat herhangi bir parametre vermeden uyguladığımdan yalnızca diski tarayıp durum bilgisi verecek ve herhangi bir düzeltme yapmayacak.

Resim 3

Sadece kendi belirlediğiniz bir sürücüyü taramak istiyorsanız resim 3’teki gibi “chkdsk d:” yazıp taratabilirsiniz. Burada “d:” taramak istediğimiz sürücüye ait, sizde taramak istediğinizde “d:” yerine kendi sürücü harfinizi yazıp çalıştırmalısınız.

Resim 4

Eğer bir diski kontrol etmek ve onarmak istiyorsanız “chkdsk d: /f /r” komutunu kullanabilirsiniz. Bu komuttaki “d:” diğer komutta olduğu gibi sürücü harfini belirtmektedir. Bundan dolayı sürücü harfiniz farklı ise “d:” silip kendi sürücü harfinizi yazmanız gerekmektedir.

Komutu çalıştırdığınızda resim 4’teki gibi onay satırı karşınıza gelecektir. Burada “Y” tuşuna bastığınızda işlem onaylanacaktır. Disk verilerinize bağlı olarak bir süre beklemeniz gerekecektir.

Chkdsk aracının temel komutu:

chkdsk [drive[[path]file name]]] [/F] [/V] [/R] [/X] [/I] [/C] [/L[:size]] [/B] [/scan] [/spotfix]

Eğer chkdsk yardımcı programı hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Microsoft’un bu doküman sayfasını inceleyebilirsiniz. Doküman sayfası İngilizcedir.

Önemli; chkdsk komutlarını çalıştırdığınızda işlem devam ederken bilgisayarınızı kapatmayın veya işlemi yarıda kesmeyin. Bunun en önemli nedeni chkdsk diskinizi taradığından hata düzeltmeleri yapamaz ve buna bağlı disk sorunlarının yaşanması devam eder. Ayrıca disk taramasının yarıda kesilmesi bazı durumlarda diske daha çok zarar verebilir. Bundan dolayı chkdsk işleminin yarıda kalmamasına dikkat etmeniz iyi olacaktır.

Diğer konular;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*