Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir? Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte farklı amaç ve ihtiyaca göre çok çeşitli bilgisayarlar üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayarlar kullanım amacına, performansına, kapasitesine ve hangi alanda kullanılacağı gibi kriterlere göre çeşitlendirilmiştir. Bilgisayar çeşitlerini tanıyalım;
- Masaüstü (Desktop) Bilgisayar
- Dizüstü (Laptop/Notebook) Bilgisayar
- Ağ Bilgisayarları
- Sunucu (Server) Bilgisayar
- Mini (Netbook) Bilgisayar
- Tablet Bilgisayar
- Pocket (Avuç içi) Bilgisayar
Ana başlık olarak 7 adet bilgisayar çeşidi saya biliriz fakat kendi içlerinde özelliklerine ve yaptıkları işe göre bir çok bilgisayar çeşidi mevcuttur. Bilgisayar çeşitlerinin kısaca anlatımları ;
Masaüstü (Desktop) Bilgisayar
Masa veya konsol tarzı sabit bir yüzey üzerinde kullanıma uygun bilgisayarlardır. Boyutları büyük ve birazda ağır oldukları için sürekli taşınıp kaldırılamazlar. Monitör, kasa, klavye, mouse, hoparlör ve diğer çevre birimlerinden oluşmaktadır. Masaüstü bilgisayarların en çok tercih nedeni donanım değişikliğinin rahat olması ve maliyet açısından daha uygun olmasıdır. Kullanıcı kendi kullanım amacına göre marka bir bilgisayar veya istediği özelliklere göre toplama bir bilgisayar yaptırabilir. Bilgisayar toplanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kullanılacak donanımların birbirleri ile uyumlu olmalarıdır, buna dikkat edilmezse istenen performans alınamaz buda kullanıcıların bilgisayardan istediği verimi almasını engel olacaktır.
Dizüstü (Laptop) Bilgisayar
Rahatlıkla taşınabilen, tüm donanımlarının tek bir parçada toplandığı bilgisayarlardır. Son yıllarda dizüstü bilgisayarların kullanımı daha çok artmıştır. Taşınabilir az yer kaplaması, güç tüketiminin daha az olması, şarj edilebilir bataryaya sahip olması sayesinde sürekli elektriğe ihtiyaç duymamaktadır. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ile üst düzey performans gerektiren oyun, grafik veya mimari çizim vb. işlerde kullanılabilen çeşitleri mevcuttur. Buda dizüstü bilgisayarları daha cazip hale getirmektedir.
Ağ Bilgisayarları
Yerel (lokal) ağ üzerinde birbirlerine ve ana bilgisayara bağlı çalışan bilgisayarlara denir. Bu bilgisayarlar çok güçlü ana bilgisayarlara bağlı olduğundan işlemci, ram ve diks kapasiteleri sınırlıdır. Ana bilgisayar ile ağ bilgisayarları üzerlerindeki Ethernet veya kablosuz (wifi) kartı ile birbirlerine bağlanır, Ethernet ve kablosuz (wifi) bağlantısı olan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ağ bilgisayarlarını oluşturabileceği gibi, ana bilgisayara bağlanıp sadece veri tabanına veri yüklemek ve verileri işlemek amaçlı sınırlı donanımla üretilmiş terminal bilgisayarlardan oluşabilir.
Sunucu (Server) Bilgisayar
Yerel veya uzak ağda kullanıcıların verilere sürekli erişim sağlayabildiği, belli başlı görevleri yerine getiren ve çok güçlü işlemci, ram ve disk kapasitesine sahip bilgisayarlardır. Sunucular (server) 7/24 açık kalmaya dayanıklı donanımlardan oluşmaktadır. Sunucuların çok güçlü donanımlara sahip olması ve sürekli açık kalması sebebiyle donanımlarında ısınma meydana gelmektedir. Isınmadan dolayı sunucuların performansı etkileneceğinden, sunucuların bulunduğu ortamda iyi bir iklimleme (klima) sisteminin kurulup ısınma sorununun kontrol altına alınması gerekmektedir. Sunucular yapılması istenen görevlere göre bölümlere ayrılır; Sunucular hizmet vermesi istenen özelliklerine göre :
- File Server (Dosya Sunucusu)
- Database Server (Veri tabanı Sunucusu)
- Dns Server (Domain Sunucusu)
- Smtp Server (Mail Sunucusu)
- Web Server (Web site sunucusu)
- Proxy Server (Vekil Sunucu)
Sunucuların çeşitlerini sunucu nedir ve tanıyalım makalemizde detaylı anlatacağız.
Mini (Netbook) Bilgisayar
Daha çok ağ ve internet uygulamaları için geliştirilmiş, hızlı ve maliyeti daha düşük el üstü küçük bilgisayarlardır. Küçük ve hafif oldukları için taşıması kolaydır. Performans amaçlı üretilmez daha çok internet, sosyal medya, ofis programları veya ağda çok yüksek teknoloji istemeye programları kullanmayı sağlar bu yüzden yüksek performans bekleyen kullanıcılara uygun değildir.2013 yılından itibaren tablet bilgisayarların daha çok ön plana çıkması ile firmalar mini (netbook) üretimin sonlandırmıştır. Tablet bilgisayarlar mini (netbbok) bilgisayarların yerini almış oldu.
Tablet Bilgisayar
Tüm donanımları tekbir ünite üzerine kurulmuş, dokunmatik ekranı sayesinde klavye ve mouse ihtiyaç duymayan, hafif ve şık tasarımlı, kullanımı kolay mobil cihazlardır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte mini bilgisayarların yerini almış ve kullanım alanı çok geniş kapasiteli olduğundan en çok kullanılan elektronik cihazlardan biri olmuştur.
Pocket (Avuç içi) Bilgisayar
Taşınabilir küçük boyutlu cep bilgisayarları, isim ve adreslerin saklanabildiği bir veritabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan bölümler yer alır. Cep telefonu, video ve fotoğraf çekimi, GPS gibi özellikler eklenmesi ile kullanımı yaygınlaşmıştır.
Bir yanıt bırakın