Windows 10 Bilgisayarın Kaç Bit Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Windows 10 bilgisayarın kaç Bit olduğu nasıl anlaşılır? Diğer işletim sistemlerinde dahil olmak üzere 32 Bit ve 64 Bit mimariye sahip iki sürümleri bulunmaktadır. 32 Bit ve 64 Bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU) bilgileri işleme biçimin ifade eder.
Bilgisayarınızın kaç bit olduğunu bilmeniz özellikle bir program veya yazılım yüklerken önem kazanmaktadır. Programın veya yazılımın mimarisi işletim sisteminizin mimarisi ile uyumlu değilse sorun yaşanabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için işletim sisteminiz 32 Bit’ mi yoksa 64 Bit’ mi olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Makalemizde 32 Bit ve 64 Bit işletim sistemi mimarisini bulmanın yanında, işlemcinin de kaç Bit
32 Bit ve 64 Bit Arasındaki Farklar
Her iki mimari arasındaki en fark 32 Bit işletim sistemleri 3 GB Ram kullanımını desteklemektedir. 64 Bit işletim sistemleri ise 4 GB ve üzeri Ram kullanımı desteklemektedirler. 64 Bit işletim sistemleri daha gelişmiş güvenlik özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Windows’un 64 bit sürümlerinde bulunan güvenlik özellikleri şunları içermektedir;
- 32 bit sürücüler için desteğin kaldırılması
- 16 bit alt sistemin kaldırılması
- Zorunlu sürücü imzalama
- Donanım destekli Veri Yürütme Koruması (DEP) desteği
- Çekirdek Yama Koruması
64-bit İşletim Sisteminin 32-bit İşletim Sistemine Göre Avantajları
- 32 Bit işletim sistemine göre daha fazla Ram desteği bulunmaktadır.
- 64 Bit işletim sistemi için yazılan programlar 32 Bit programlara göre daha performanslıdır.
- 32 Bit işletim sistemlerine göre daha çok güvenliğe sahiptir.
- Ayrıca 32 Bit mimariye sahip program veya yazılımlar yüklenebilmektedir.
64-bit İşletim Sisteminin 32-bit İşletim Sistemine Göre Dezavantajları
- Aygıt sürücüleri 32 Bit ise desteklemez veya yüklenseniz bile çalıştıramayabilirsiniz.
- Bilgisayardaki donanımların bir veya daha fazlasının 64 Bit sürücüleri (driver) bulunmadığı durumlarda aygıt tanıtımında sorun yaşayabilirsiniz.
- Her 32 Bit program veya yazılım 64 Bit ile tam uyumlu kullanamayabilirsiniz. Özellikle ihtiyacınız olan veya sürekli kullandığınız bir programın veya yazılımın 64 Bit ile uyumlu sürümünü bulamayabilirsiniz.
Windows 10 Bilgisayarın 32 Bit’mi veya 64 Bit’mi Olduğunu Bulma
Bilgisayarınızdaki Windows işletim sisteminin 32 Bit’mi yoksa 64 Bit’mi çalıştırıp çalıştırmadığını bulma;
Başlat menüsüne mouse ile sağ tuş yapın veya klavyenizden Windows pencere tuşu ve X tuşuna aynı anda basın. Menü açıldığında Sistem seçeneğini işaretleyin. Ayrıca sistem hakkında sayfasını Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Sistem seçeneğini tıklayıp açabilirsiniz.
Sistem hakkında sayfasında açıldığında Cihaz özellikleri altında Sistem türü satırında işletim sistemi 32 Bit’mi yoksa 64 Bit’mi öğrene bilirsiniz. Ayrıca aynı satırda işlemcinin 64 Bit destekleyip desteklemediğini de öğrenebilirsiniz.
Sistem Bilgisi veya msinfo (msinfo32.exe) yardımcı programı ile bilgisayarınızın 64 Bit destekleyip desteklemediğini bulmak için;,
Başlat menüsüne veya arama çubuğuna msinfo veya sistem bilgisi yazın. Ardından açılan listeden sistem bilgisi aracını çalıştır yapın.
Sistem bilgisi açıldığında, Sistem özeti altında Sistem türü satırında bilgisayarınızın 64 Bit mimariyi destekleyip desteklemediğini bulabilirsiniz.
Makalemizin videosu eklenmiştir. Daha fazla video için Youtube kanalımıza bakabilirsiniz.
İlgili makaleler;
Bir yanıt bırakın