Windows 10’da Sanal Makine Oluşturma
Windows 10’da sanal makine oluşturma. Bilgisayarınızda Windows 10 kurulu ise bir sanal makine oluşturup kurabilirsiniz. Sanal makine kurabilmeniz için Microsoft’un Hyper-v uygulamasını etkinleştirmemiz gerecektir. Ayrıca Hyper-v uygulamasını kullanabilmeniz için bilgisayarınızda Windows10 pro, Windows10 Enterprise ve Windows10 Education sürümlerinden birin kurulu olması gerekiyor. Diğer Windows 10 sürümlerinde Hyper-v uygulaması çalışmamaktadır.
Sanal makine olarak bilgisayarınıza Windows dışında MacOs, Linux, Ubuntu, Pardus gibi farklı işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Sanallaştırma ile istediğiniz bir işletim sistemini oluşturup kullanabilirsiniz. Ayrıca sanal makineler sayesinde bilgisayarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan denemelerinizi, işletim sistemi güncelleri gibi birçok işlemi burada önceden yapabilirsiniz. Bilgisayarınıza güncellemeleri uygulamadan önce sanal makinelerde test edip güncellemelerde çıkabilecek sorunlardan korunabilirsiniz. Ayrıca farklı bir işletim sistemi kurup Windows’tan başka işletim sistemlerini de öğrenebilirsiniz.
Windows10 pro, Windows10 Enterprise ve Windows10 Education sürümlerinin kurulu olduğu bir bilgisayara sanal makine nasıl kurulur:
Bilgisayarınız Hyper-v Aracı ile Uyumlu mu?
Windows PowerShell ile bilgisayarınız Hyper-v aracı ile uyumlu mu değil mi kontrol edelim. Bunun için PowerShell uygulamasını yönetici olarak çalıştıralım.
PowerShell uygulamasını başlat menüsünde veya arama çubuğunda aratıp yönetici olarak çalıştır yapın.
Hyper-v uyumluluğunu kontrol etmek için komut satırına systeminfo yazıp Enter tuşuna basın.
Komutu çalıştırdıktan listenin en altında Hyper-V Requirements satırında bilgisayarınızın Hyper-V ile uyumlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hyper-V Requirements satırında;
- Eğer NO uyarısı alırsanız sisteminiz sanal makine desteğine sahip değildir.
- Virtulization Enabled in Firmware uyarısı alırsanız Hyper-v uygulamasına izin vermeniz gerekmektedir.
- Resim 3’teki gibi A hypervisor has been detected uyarısı alırsanız Hyper-v uygulaması yetki verilmiş ve kullanıma hazırdır.
Hyper-V Uygulamasına izin vermek için;
Başlat menüsüne veya arama çubuğuna Windows özelliklerini aç veya kapat yazın ve ardından çalıştırın. Eğer işletim sisteminiz İngilizce ise Turn Windows features on or off yazın ve ardından çalıştırın.
Windows Özellikleri penceresi açıldığında Hyper-V yanındaki kutucuğu işaretleyin ve Tamam butonuna tıklayın. Kısa bir süre bekledikten sonra Windows özellik yüklemini bitirecektir. Yükleme bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Hyper-V uygulamasına izin vermiş olacaksınız.
Hyper-V ile Windows 10’da Sanal Makine Oluşturma
Sanal makine oluşturmak için Hyper-V uygulamasının çalışması için gerekli kontrol ve ayarları yaptıktan sonra ;
Başlat menüsünde veya arama çubuğunda Hyper-V yazın ve Hyper-V Yöneticisi uygulamasını başlatın.
Hyper-V Yöneticisi açıldığında sağda Eylemler altında Hızlı Oluşturma seçeneğine tıklayın.
Sanal Makine Oluştur penceresi açıldığında kurmak istediğiniz işletim sistemi Hyper-V içerisinde hazır olarak bulunan işletim sistemleri içerisinde var ise listeden seçin ve sağ altta bulunan Sanal Makine Oluştur butonuna tıklayın. Hyper-V sizin için seçtiğiniz işletim sisteminde bir sanal makine oluşturacaktır.
Eğer listede bulunmayan bir işletim sistemi kurmak istiyorsanız;
Listede olmayan bir işletim sistemi kurmak için solda Yerel yükleme kaynağı butonuna tıklayın.
Kurmak istediğiniz işletim sistemine ait ISO dosyasını eklemek için Yükleme kaynağını değiştir butonuna tıklayın.
İşletim sistemine ait ISO dosyasını seçtikten sonra Aç butonuna tıklayın.
Daha sonra Sanal Makine Oluştur butonuna tıklayın.
Sanal makine oluştuktan sonra pencereyi kapatabilirsiniz veya Bağlan düğmesine tıklayıp kurulum aşamasına geçebilirsiniz.
Sanal Makineyi Kurma ve Çalıştırma
Bağlan düğmesine veya Hyper-V yöneticisinde oluşturduğunuz sanal makinenin ismine mouse ile çift tıklayın.
Sanal makine bağlantı penceresi açıldığında Başlat düğmesine tıklayın.
Kurulum esnasında Resim 14’teki gibi veya Windows işletim sistemi kuruyorsanız boot ekranında dosyalar bulunamadı gibi hatalar alırsanız;
Hyper-V yöneticisinde sanal makineye sağ tıklayıp Ayarlar seçeneğini işaretleyin.
Soldaki menüden Güvenlik seçeneğine tıklayın. Güvenlik Önyükleme altında Güvenli Önyükleme’yi Etkinleştir yanındaki kutucuğun işaretini kaldırın. Arından Tamam butonuna tıklayın.
Hyper-V yöneticisinden kurulumu tekrar başlatın.
Artık işletim sisteminizi kurabilirsiniz.
Resim 18’de gördüğünüz gibi Pardus işletim sistemli sanal bir makine kurdum.
Hyper-V Sanal Makine İnternet Bağlantısı
Kurmuş olduğunuz sanal makinede internete bağlanmak istiyorsanız:
Hyper-V Yöneticisinde bilgisayar ismine mouse ile sağ tuş yapın veya bilgisayar ismini seçip yukarıdaki menüden Eylemler altında Sanal Anahtar Yöneticisi seçeneğine tıklayın.
Sanal Anahtar Yöneticisi penceresi açıldığında sağda Sanal Anahtar Oluştur düğmesine tıklayın.
Bilgisayarınızın Ethernet kartını seçin ve Tamam butonuna tıklayın.
Ardında kurmuş olduğunuz sanal makine üzerinde mouse ile sağ tuş yapın ve Ayarlar seçeneğine tıklayın.
Soldaki menüden Ağ bağdaştırıcısı seçeneğine tıklayın. Sanal anahtar altında oluşturmuş olduğunuz yeni sanal anahtarı seçin ve Tamam butonuna tıklayın.
Ağ ayarlarını yaptıktan sonra sanal makinenizde internete çıkış yapabilirsiniz.
Sanal Makineyi Kapatma
Sanal makinenizde işleriniz bittikten sonra;
Kırmızı kapat butonuna tıklayıp sanal makinenize kapatabilirsiniz. Ayrıca aynı buton Hyper-V yöneticisinde sanal makine ismine tıkladığınızda sağda açılan menüde bulunmaktadır. Buradan da sanal bilgisayarınızı kapatabilirsiniz.
Hyper-V ile Windows 10’da sanal bir makine kurmak ve kullanmak bu kadar basit. Fakat sanal makineyi kurduğunuzda bilgisayarınızın donanımından kullandığından bilgisayarınızda kaynak problemleri yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı sanal makineyi kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutmayı unutmayın.
Bir yanıt bırakın