Bilgisayarınızda TPM Olup Olmadığını Kontrol Etme

Bilgisayarınızda TPM Olup Olmadığını Kontrol Etme

Bilgisayarınızda TPM olup olmadığını kontrol etme. Windows 11 ile zorunlu halem TPM yongası bilgisayarımızın güvenliği sağlamaktadır. Ayrıca Windows 11, 10, 8.1, 8 ve 7’de şifreleme, Bitlocker gibi özellikleri kullanabilmek için TPM yongası gereklidir.

Bu makalemizde bilgisayarınızda TPM yongasının olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi ve var ise devre dışı ise nasıl etkinleştireceğinizi anlatacağız. Ayrıca bilgisayarınızda TPM yongası yok ise nasıl TPM yongası ekleyeceğinizi anlatacağız.

Makalemize ait videoyu Youtube kanalımızdan veya makelemizin en sonunda izleyebilirsiniz.

TPM Yönetim Aracı ile Kontrol Etme

Windows içerisinde bulunan TPM yönetim aracı ile bilgisayarınızda TPM olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. TPM yönetim aracını açabilmek için:

bilgisayarinizda-tpm-olup-olmadigini-kontrol-etme
Resim 1

Klavyenizden Windows pencere tuşu + R tuşuna aynı basın ve Çalıştır penceresini açın. Daha sonra Çalıştır penceresinde komut satırına “tpm.msc” yazın ve Tamam düğmesine veya Enter tuşuna basın.

bilgisayarinizda-tpm-olup-olmadigini-kontrol-etme
Resim 2

TPM yönetim aracı açıldığında Durum bölümünde TPM yongasının çalışma durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca TPM Üretici Bilgileri bölümünde sağ alt köşede TPM sürümünüzü öğrenebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınızda TPM yongası ise komutu çalıştırdığınızda bilgisayarınız “Uyumlu TPM bulunamadı” mesajı verecektir.

Windows Ayarlar Uygulamasından Kontrol Etme

Windows Ayarlar uygulamasından bilgisayarınızda TPM yongası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için

bilgisayarinizda-tpm-olup-olmadigini-kontrol-etme
Resim 3

Başlat menüsünden Ayarlar uygulamasını başlatın. Ayrıca klavyenizde Windows pencere tuşu + I tuşuna basıp Ayarlar uygulamasını açabilirsiniz. Ardından Güncelleştirme ve Güvenlik seçeneğine tıklayın.

bilgisayarinizda-tpm-olup-olmadigini-kontrol-etme
Resim 4

Güncelleştirme ve Güvenlik açıldığında soldaki menüden Windows Güvenliği seçeneğine tıklayın. Ardından açılan menüden Cihaz güvenliği seçeneğine tıklayın.

Resim 5

Cihaz Güvenliği açıldığında Güvenlik işlemcisi altında “Güvenilir platform modülü (TPM) adlı güvenlik işlemciniz, cihazınız için ek şifreleme sağlıyor.” yazıyor ise bilgisayarınızda TPM yongası bulunmaktadır. TPM yongasının sürümünü öğrenmek için Güvenlik işlemcisi ayrıntıları linkine tıklayın.

Resim 6

Güvenlik işlemcisi ayrıntıları sayfası açıldığında Özellikler altında Belirtim sürümü satırında TPM yongasının sürümünü öğrenebilirsiniz.

BIOS Ayarlarında TPM Yongasının Devre Dışı Bırakıp Bırakılmadığını Kontrol Etme

TPM yongasını UEFI veya BIOS ayarlarından devre dışı bırakmak ve etkinleştirmek mümkündür. Eğer TPM yongası devre dışı bırakılırsa Windows TPM yok olarak gösterecektir. Bundan dolayı bilgisayarınız TPM yongasını yok uyarısı verir ise UEFI veya BIOS’tan donanımın olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Donanım var ve devre dışı ise etkinleştirip daha sonra TPM yönetiminden sürüm kontrolü yapabilirsiniz.

EEFI veya BIOS ayarlarını açmak için kullandığınız Windows 10 ise Shift düğmesine basılı tutup bilgisayarınızı Yenide Başlat yapıp açabilirsiniz. Ayrıca BIOS ayarlarını bilgisayarınızın marka ve modeline göre başlangıçta bir tuş yardımı ile açabilirsiniz. Bu tuşlar genellikle delete, F2, F10, F9 tuşlarıdır. Ayrıca bu tuşları bilgisayarınızın markasına göre destek sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Resim 7

UEFI veya BIOS ayarları açıldıktan sonra;

  1. Security (Güvenlik) bölümünü açın.
  2. Eğer işlemciniz AMD ise “AMD fTPM Switch” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin oluyoruz. Eğer işlemci Intel ise “Intel Platform Trust Technology” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin oluyoruz.

Ayrıca Windows 11 için Secure Boot seçeneğinin de etkinleştirilmiş olması gerekmektedir.

UEFI veya BIOS ayarları bilgisayarlarda kullanılan anakart marka ve modeline göre değişmektedir. Bazı anakartlar da:

  • “Current TPM Type” is set to TPM 2.0.
  • “Current TPM State” is set to Present and Enabled.
  • “TPM Visibility” is set to Visible.

seçenekleri bulunmaktadır. TPM etkinleştirme işlemlerini bu seçeneklere düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgisayara TPM Yongası Ekleme

Bilgisayarınıza TPM yongası ekleyebilmeniz için anakartınızın bunu destekliyor olması gerekmektedir. Anakartta TPM girişi olup olmadığnı bilgisayarınızın veya anakartınızın üretici Web sitesinden veya bulamazsanız üretici ile irtibata geçip öğrenebilirsiniz.

Ayrıca anakartta TPM giriş yeri var ise hangi TPM ile uyumlu ise ona göre cihazı almanız gerekmektedir. Uyumlu olmayan bir TPM yongasını anakarta bağlayamayacağınızdan veya bağlasanız bile uyumlu olmadığından çalıştıramazsınız.

Resim 8

Resim 8’de örnek bir TPM yongasını görebilirsiniz.

İlgili makaleler;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*