Windows 11 Minimum Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Windows 11 minimum sistem gereksinimleri nelerdir? Microsoft yeni işletim sistemi Windows 11’in minimum sistem gereksinimlerini açıkladı. Ayrıca sistem gereksinimlerinin tespiti için Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi uygulaması yayınladı. Fakat uygulamayı kısa bir süre önce yayından kaldırdı. Bunun nedenini ise uygulama sonucunun tam sağlıklı olmamasından kaynaklanmaktadır. Fakat yeni güncellenmiş halini yakın bir zamanda yayınlayacağı bilgisini de paylaştı. Uygulama güncellenip tekrar yayınlandığında kullanım bilgilerini makalemizde paylaşacağız.
Bilgisayarınızın Windows 11 destekleyip desteklemediğini ayrıca WhyNotWin11 uygulaması ile kontrol edebilirsiniz. Bu uygulama yakın bir zamanda GitHub’da kullanıma sunuldu. Uygulama açık kaynak kodlu ve oldukça da detaylı bilgi vermektedir.
Sistem gereksinimlerini ayrıca Microsoft Windows 11 sistem gereksinimleri sayfasında da bulabilirsiniz.
WhyNotWin11 Nedir?
GitHub’da Robert C. Maehl tarafından geliştirilen küçük bir komut dosyası bağımsız yükleyici uygulamasıdır. Uygulama açık kaynak kodlu ve kurulum gerektirmemektedir. Sadece uygulamayı indirmeniz ve ardından üzerine çift tıklamanız yeterlidir. TPM 2.0’ın etkin olup olmadığı , Önyükleme Türü, Güvenli Önyükleme, CPU Mimarisi vb. gibi bilgisayarınızda kurulu tüm donanımı otomatik olarak algılar.
WhyNotWin11 Nasıl Kullanılır?
Uygulamayı çalıştırmak için öncelikle aşağıdaki linkten uygulamayı bilgisayarınıza inidirin.
WhyNotWin11 indirin: https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11
Daha sonra uygulamayı çalıştırın.
Uygulamayı çalıştırdığınızda herhangi bir kurulum yapmadan çok kısa bir süre içerisinde bilgisayarınızın Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını bulabilirsiniz.
Not: Resim 1’deki işlemci uyumlu uyarısı alabilirsiniz. Fakat Microsoft’un işlemci konusunda çalışması devam ediyor. O yüzden son güncellemeye kadar beklemenizde fayda var.
Windows 11 Sistem Gereksinimleri
İşlemci | Uyumlu 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC), 1 (Ghz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla |
RAM | 4 (GB) |
Depolama Alanı | 64 GB veya daha üstü |
Grafik Kartı | WDDM 2.0 sürücüsü ile DirectX 12 veya üstü ile uyumlu |
Ekran | 9 inçten büyük, HD Çözünürlük (720p) |
Sistem Üretici Yazılımı | UEFI |
TPM | Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0 |
İnternet Bağlantısı | Windows 11 Home sürümü, ilk kullanımda kurmak için bir internet bağlantısı ve bir Microsoft hesabı gerektirir. Ayrıca cihazları Windows 11 S modundan çıkarmak için de internet bağlantısı gerekir. |
Microsoft Windows 11 sistem gereksinimleri hakkında sürekli güncellemeler paylaşıyor. Başlangıçta işlemci olarak 8.nesil Intel CPU, AMD Ryzen 2000 veya daha yeni bir işlemcilerde çalışacağının belirtmişti. Fakat son güncelleme ile 7.nesil ve hatta 6.nesil bazı işlemcileri de desteklediğini açıkladı.
Windows 11 Hangi İşlemcileri Destekliyor?
Windows 11’in desteklediği işlemci listesinin son hali Microsoft’u sistem gereksinimleri sitesinde yayınlandı.
- Intel işlemci: 8. nesil veya daha üstü. Ayrıca Windows 11 desteklenen Intel işlemci listesine buradan bakabilirsiniz.
- AMD işlemci: Ryzen 2000 veya daha üstü. Ayrıca Windows 11 desteklenen ADM işlemci listesine buradan bakabilirsiniz.
- Qualcomm işlemci: Windows 11 belirli Qualcomm işlemcileri destekleyecektir. Windows 11 desteklenen Qualcomm işlemci listesine buradan bakabilirsiniz.
Windows 11 donanım ve yazılım gereksinimlerinin tamamı Microsoft’un resmi Windows 11 uyumluluk sayfasında belirtilmiştir.
Ayrıca Microsoft 7.nesil ve öncesi bazı işlemcileri destekleyip Windows 10’dan yükseltmeye izin vereceğini açıkladı. Fakat bu bilgisayarlarda işlemcilerinin düzgün şekilde desteklenmediği uyarıları verileceğini ve yükseltmelere karşı tavsiye ve destek vereceğini açıkladı.
28 Haziran da Microsoft tarafından işlemci testlerinin Insider sürecinde yapılacağı açıklandı. Özellikle İnsider sürecinde Intel 7.nesil ve AMD Zen 1 işlemcilerinin testlerinin yapılacağını açıkladı.
Sizlere tavsiyem Windows 11 son kullanıcıların kullanımına sunulmadan bilgisayarınızda herhangi bir donanımsal değişikliğe gitmemeniz. Sistem gereksinimleri açıklanmış olsa bile sürekli değişiklikler ve güncellemeler yapıldığından net bir donanım gereksinimi elde edilememekte.
Ayrıca Microsoft Windows 10’nu 14 Ekim 2025’e kadar güvenlik güncellemeleriyle resmi olarak desteklenmeye devam edeceğini unutmamalısınız. Daha eski bir CPU çalıştıran ve yükseltilemeyen bir bilgisayarınız varsa, Windows 10’u güvenlik güncellemeleriyle gelecek yıllar boyunca kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın