Windows 11 için Neden TPM 2.0’a İhtiyaç Var?

Windows 11 için Neden TPM 2.0’a İhtiyaç Var?

Windows 11 için Neden TPM 2.0’a İhtiyaç Var? Microsoft’un yakın bir zamanda yayınlayacağını açıkladığı Windows 11 için ayrıca sistem gereksinimlerini de yayınladı. Sistem gereksinimleri listesinde Windows 11 için TPM 2.0 zorunlu olarak bulunmaktadır.

TPM Nedir?

tpm-nedir-windows-11-icin-neden-ihtiyacim-var
Resim 1

Trusted Platform Module kelimelerinin kısaltması olan TPM, Türkçede ise Güvenilir Platform Modülü anlamına gelmektedir. TPM teknolojisi donanım tabanlı güvenlikle ilgili işlevler sağlamak üzere tasarlanmıştır. Şifreleme anahtarları oluşturma, saklama ve işlevleri kurcalamaya karşı kullanımı sınırlandırmayı sağlar. Kötü amaçlı yazılımlara ve diğer saldırı türlerine karşı ek koruma sağlar.

En sık sistem bütünlüğü ölçümleri ve anahtar oluşturma ve kullanmak için kullanılmaktadır. TPM bir sistemin önyükleme işlemi sırasında, yüklenen önyükleme kodu (ürün yazılımı ve işletim sistemi bileşenleri dahil) ölçülebilmekte ve bunları kaydedebilmektedir. Bütünlük ölçümleri, bir sistemin nasıl başlatıldığının kanıtı olarak ve yalnızca sistemi başlatmak için doğru yazılım kullanıldığında TPM tabanlı bir anahtarın kullanıldığını kontrol etmekte kullanılmaktadır.

PM ile oluşturulan güvenlik anahtarları birçok şekilde yapılandırılabilirsiniz. Örnek verecek olursak TPM tabanlı bir anahtarı TPM dışında kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Böylece anahtarın TPM olmadan kopyalanması ve kullanılması engelleneceği için kimlik avı saldırılarını azaltmada kullanabilecektir. Başka bir örnek verecek olursak TPM tabanlı anahtarların kullanımı için yetkilendirmeler yapılabilirsiniz. Bu sayede çok fazla yanlış şifre tahmini olursa, TPM, sözlük saldırı mantığını etkinleştirecek ve daha fazla yanlış tahmin engellemesi uygulayacaktır.

Windows 11 için Neden İhtiyacım Var?

Windows 11 ile adını duymuş olduğumuz TPM aslında uzun zamandır çoğu bilgisayarda bulunmaktadır. Microsoft Windows 11’de özellikle bilgisayar korsanlarının işlerini zorlaştırmak için böyle bir karar aldığını açıkladı.

Aslında Windows 10’da bile bir dosyayı korumak için BitLocker şifrelemesi kullanırsanız buradaki şifreler TPM’de saklanmaktadır. Başka bir örnek verecek olursak bilgisayarınız önyüklendiğinde, sürücünüzün kilidini açmak için TPM’de saklanan anahtar kullanılır. 

TPM’nin en önemli özelliklerinden biride bilgisayar korsanları sisteminizi kopyalayıp başka bir bilgisayara aktarsa bile TPM anahtarını bilmiyorsa dosyalarınıza ulaşamaz. TPM içerisinde depolanan anahtar olmadan dosyalarınıza ulaşamadığı gibi şifresini kolay kolay çözemez. Bunun nedeni ise yanlış şifre giriş denemelerine karşı yüksek koruma sağlamasıdır.

Ayrıca bilgisayarınızın TPM sürümü 2.0 olması gerekmektedir. Windows 11 TPM 1.2 sürümünde çalışmayacaktır. Bunun nedeni ise 2.0 versiyonunun daha gelişmiş şifreleme algoritmaları desteği olması ve çeşitli güvenlik avantajlarına sahip olmasıdır.

İlgili makaleler;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*