Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır

Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır

Bu makale Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır hakkında bilgi vermek amacı ile düzenlenmiştir.

Windows kurulum DVD’si veya USB’si ile veya BIOS ayarlarıyla uğraşmadan format atmak için;

Lisansınıza uygun bir adet Windows 10 ISO dosyası ve Sürücünüzde 8GB kapasiteli ikinci bir alan gereklidir.

Windows 10 kurulu DVD’si veya USB’si olsa bile bu yöntem ile bilgisayarınıza kendi içerisinden format atma veya Windows dosyalarınızı yenileyebilirsiniz.

Konu anlatımını dikkatlice takip ederseniz çok kısa sürede DVD veya USB ihtiyaç duymadan format atabilirsiniz. Kurulum DVD’si veya USB’si veya ISO dosyası elinizde yok ise internetten indirebilirsiniz.

ISO dosyasını internetten indirmek içim ilk önce Microsoft medya oluşturma aracını bilgisayarınıza indiriniz, daha sonra programı çalıştırıp ISO dosyasını bilgisayarınıza indiriniz. Daha önce medya oluşturma aracını daha önce kullanmadıysanız buradaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır ve ISO DOSYASI OLUŞTURMA

1- İlk önce medya oluşturma aracını bilgisayarınıza indirin. https://www.mytoworld.com/windows-10-kurulum-usbsi-hazirlama/ buradaki makalemizden tek farkı

ISO dosyası seçeneğini tıklayıp bilgisayara indirmelisiniz.

2- Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır ve Kurulum dosyaları için alan oluşturma

Disk yönetimini açın. Bunun için Windows pencere tuşuna Mouse ile sağ tuş yapıp açılan listeden disk yönetimini seçmelisiniz.

Sürücü birimini küçültme. Açılan listeden eğer sürücünüz daha önceden yedekleriniz saklamak için ayrılmadı ise standart olarak C: sürücünüze Mouse ile sağ tuş birimi küçült seçeneğini tıklayın. Yedek için veya herhangi bir sebeple sürücünüz bölünmüş ise o sürücüye de birim küçült uygulayabilirsiniz. Burada karar sizin kullanımına kalmıştır.

Sürücü küçültme boyutunu ayarlayın. ISO dosyasını kopyalamak için 8GB alan yeterlidir. Küçülecek alan miktarını 8GB olarak ayarlayabilmek için 8x1024MB = 8192MB yazmanız gerekmektedir. Boyutu ayarladıktan sonra küçült butonuna basmalısınız.

Sürücü birimini oluşturma. Sürücü küçük işlemini yaptıktan sonra oluşan 8GB alana Mouse ile sağ tuş yapıp yeni basit birim seçeneğine tıklayın.

Sürücü birim boyutunu ayarlayın. Burada oluşturmak istenen maksimum boyut otomatik gelir. Birim boyutu sizin oluşturmak istediğiniz boyutta ise ileri butonu ile işleme devam edebilirsiniz.

Sürücü harfi yada yolunu belirleyin. Burada oluşturmak istediğiniz alana bir harf atamanız gerekmektedir. Boşta olan harf otomatik gelir fakat harfi kendi isteğinize göre vermek isterseniz harfin üzerine tıkladığınızda boşta olan harf listesi açılır, burada istediğiniz harfi seçip ileri butonuna tıklayıp işleme devam edebilirsiniz.

Sürücü birimini biçimlendir. Burada biçimlendirme işlemi ve isterseniz oluşturacağınız alana birim etiketi kısmandan isim verebilirsiniz. Birim etiketini değişmek istemezseniz yeni basit birim adında otomatik etiket atar. Ayarlarınızı yaptık sonra ileri butonuna tıkladıktan sonra yaptığınız ayarların bir listesi olan ekran açılacak burada son butonuna basıp işlemi bitirebilirsiniz.

Oluşturduğunuz alanı kontrol edin. Tüm ayarlarınız doğru ise bilgisayarım ikonu tıkladığınızda oluşturduğunuz 8GB boyutunda yeni alanı görmeniz gerekmektedir.

3- ISO dosyasını yeni sürücüye kopyalama

ISO dosyasını açın. Bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz ISO dosyasını Mouse ile sağ tuş yapıp açılan listede bağla seçeneğine tıklayın. Mouse ile sağ tuş yaptığınızda bağla seçeneği çıkmıyor ise birlikte aç seçeneğine tıklayıp Windows gezgini ile açı tıklayın.

ISO dosyalarını görüntüleyin. Eğer ISO dosyasını bağladıysanız veya Windows gezgini ile açtıysanız kurulum dosyalarını görüntüleyebiliyor olmanız lazım.

ISO dosyalarını kopyalayın. ISO dosyalarının hepsini seçip Mouse ile sağ tuş veya klavyenizden Ctrl+C tuşlarına basıp dosyalarınızı panoya kopyalayın.

ISO dosyalarını yeni sürücüye yapıştırın. Panoya kopyaladığınız ISO dosyalarını yeni oluşturduğunuz 8GB sürücünün içine Mouse ile sağ tuş veya Ctrl+V tuşları ile yapıştırın.

Windows 10 DVD veya USB’si olmadan format işlemine başlama

Windows ayarlar menüsünü açın. Ayarlar menüsünü açmak için bir çok seçenek vardır. Bunlardan biri Windows başlat menüsünü açıp ayarlar yazdığınızda arama sonuçlarının en üstünde ayarlar uygulaması karşınıza gelecektir. Ayarlar menüsünü açmanın başka bir seçeneği;

Windows başlat menüsünü açtığınızda Aç/kapa seçeneğinin hemen üzerinde ayarlar seçeneğini tıklayabilirsiniz.

Ayrıca ayarlar sayfasını açmak için klavyenizde ‘Windows pencere tuşu + I’ tuşlarına bastığınızda ayarlar sayfası karşınıza gelecektir.

Güncelleştirme ve güvenlik menüsünü açın.

Kurtarma menüsünü açın. Güncelleştirme ve güvenlik menüsünü açtıktan sonra açılan listede kurtarma menüsüne tıklayın. Kurtarma menüsünde gelişmiş başlangıç seçeneğinin altında bulunan şimdi yeniden başlat butonuna tıklayın. Bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve kurtarma modunda açılacaktır.

Yapmak istediğiniz işlem için bir seçenek belirleyin. Bu ekranda Windows 10 kurulumundan çıkıp eski Windows ile devam edebilir veya sorun gider seçeneği ile Windows kurma veya kurtarma işlemleri yapabilirsiniz. Windows 10 kurmak için sorun gider seçeneğine tıklayıp bir sonraki menüye ilerleyin.

Windows sorun gider. Burada bilgisayarı sıfırla seçeneği ile devam ederseniz mevcut Windows dosyalarını yenileme veya dosyalarınızı saklayıp Windows’u sıfırlama yapabilirsiniz. Format işlemi için gelişmiş seçenekleri tıklayıp bir sonraki menüye ilerleyebilirsiniz.

Windows 10 DVD ve USB Olmadan Nasıl Format Atılır

Komut istemi seçeneğini açın. Burada komut istemi ile sorun gider seçeneğini açıp sürücü kontrolü ve kuruluma geçiş işlemini yapacağız.

Komut istemini çalıştırmak için bir hesap seçin. Burada komut istemin açmak için bilgisayarınızda ki kullanıcı adları listelenir. İşlemi yapmak istediğiniz kullanıcıyı seçtiğinizde bir sonraki menü otomatik karşınıza gelecektir.

Komut istemini çalıştırmak için kullanıcı hesabı parolanızı yazın. Kullanıcı hesabınızda parola yok ise parola kısmını boş bırakıp devam butonuna tıklayın.

Komut istemi açıldığında ilk yapılması gereken format atmak için oluşturduğunuz sürücü harfini kontrol etmektir. Kontrol etmekteki en önemli neden DOS ortamında sürücü harfleri değişebilmektedir. Örnek verecek olursak format için oluşturduğunuz sürücü E fakat DOS ortamında bu F veya başka bir harf olabilir, bu durumda format işlemini başlat için E sürücüsüne bağlanmak istediğinizde yapmak istediğiniz işlem hata verecektir.

Sürücü harflerini kontrol etmek için ilk önce yazacağınız komut Diskpart olmalıdır. Diskpart komutu bilgisayarınızdaki diskleri, bölüm veya birimleri yönetmeyi sağlar.

Sürücüleri harflerini görüntülemek için list vol yazın. List vol komutu ile tüm sürücülerin listesini aldığınızda oluşturmuş olduğunuz kurulum sürücüsünü kontrol edin. Sürücü harfini bilmiyorsanız açılan listeden sürücü boyutu veya isim verdiyseniz isminden sürücünüze ait harfi bulabilirsiniz.

Diskpart komutundan çıkış yapın. Çıkış yapabilmek için komut satırına exit yazmanız yeterlidir.

Kurulum işlemini başlatma. Kurulum sürücünüzün harfini yazıp kurulum sürücünüze geçmeniz gerekmekte bunun için sürücü harfi ile beraber iki nokta üst üste yazıp enter tuşuna basın. Örn. ‘e:’

Kurulum sürücünüze geçiş yaptıktan sonra sources\setup.exe yazıp enter tuşuna basın. Bulunduğunuz sürücüde ve komutta sorun yok ise Windows 10 kurulum programı karşınıza gelecektir.

İşletim sisteminizi seçin. Burada lisansınıza ait işletim sistemini seçip ileri butonu ile bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Windows yükleme alanını seçin. Burada bilgisayardaki sürücüleriniz listesi karşınıza gelecek, Windows kuracağınız sürücüyü seçip biçimlendir yaptıktan sonra kurulum için ileri butonuna tıklayabilirsiniz.

Önemli

Burada dikkat edilmesi gereken kurulum sürücünüzü biçimlendir veya sil yapmamalısınız. Kurulum işleminiz iptal olur. Kullanıcıların en çok yaptığı hatalardan bir diğer hata ise hem kurulum sürücüsünü hem de Windows sürücüsünü biçimlendir veya sil yapmaktır. Bunun sonucunda çalışan Windows ve kurulum dosyası kalmadığından Windows açılmamaktadır.

Windows 10 kurulumuna biçimlendirmeden sonra talimatlara göre devam edebilirsiniz veya kurulumun geri kalanları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz buradaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızda sadece Windows dosyalarınızı yenilemek veya Windows’u yükseltmek istiyorsanız;

Kurulum sürücüsünden Sources klasörünün içerisinde bulunan setup.exe dosyasını çalıştırın. Masaüstünde bilgisayarım ikonu varsa veya başlat menüsünde bilgisayarım yazıp enter tuşuna basın. Açılan pencerede kurulum sürücüsünü açın. Sources klasörü içerisindeki setup.exe dosyasını çalıştırdığınızda Windows 10 kurulum programı açılacaktır.

Windows kurulumunu başlatın. Burada hayır, teşekkürler seçeneğini işaretleyin.

Güncelleştirmeleri yüklemek için çevrimiçi ortama geç burayı seçerseniz Windows kurulum dosyaları bilgisayara dahil bir sürücü olduğundan hata verecektir. Burayı kullanabilmek için setup dosyasını DVD veya USB’den başlatmalısınız.

Windows ürün anahtarınızı yazın. Ürün anahtarınızı daha sonra ekleyecekseniz ürün anahtarım yok seçeneğine tıklayın.

Windows işletim sisteminizi seçin. Lisansınıza uygun Windows işletim sistemini seçip ileri tuşu ile bir sonraki menüye geçebilirsiniz.

Lisans koşulları kabul et kutucuğunu işaretleyip ileri butonuna tıklayın.

Yükleme yapma seçeneğinizi belirleyin. Yükselt bölümünü kullanabilmeniz için DVD veya USB’den kurulum dosyasını başlatmanız gereklidir. Bundan dolayı burada Özel seçeneğini işaretliyoruz.

Windows dosyalarınızı kurulması için sürücü seçin. Burada diğer kurulumlardan farkı biçimlendir ve sil seçenekleri yoktur. Sadece kurulum yapmak istediğiniz sürücüyü seçmelisiniz.

Windows dosyalarınızın kurulumunu başlatın. Burada eski Windows dosyalarınızı sil yapamadığınızdan eski Windows dosyalarınız ve yedekleriniz silinmez. Kurulum işlemi bitince Windows.old adlı klasörün içerisinden eski bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Not:

  • Makalemizi dikkatlice inceler ve uygularsanız çok kısa bir sürede hatasız bir şekilde işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Biçimlendirme işlemi yaparken kurulum için oluşturduğunuz 8GB alana dokunmamalısınız.
  • Kurulumu başlatmadan önce komut isteminden sürücü harfinizi kontrol etmeyi unutmayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*