Windows 10 Nasıl Format Atılır

Windows 10 Nasıl Format Atılır?

Windows 10 Nasıl Format Atılır ? Bilgisayarınıza Windows 10 kurabilmek için Windows 10 yükleyicisi olan USB bir sürücü veya DVD’si gerekmektedir. Bilgisayarınızı bu USB veya DVD ile başlatmalı ve kurulum dosyalarına geçiş yapmalısınız. Bu makale sıfırdan Windows 10 kurulumu hakkında bilgi vermek amacı ile düzenlenmiştir.

Windows 10 kurulum DVD’si veya USB’si elinizde yok ise Microsoft’un medya oluşturma aracı ile DVD veya USB oluşturabilirsiniz. Medya oluşturma aracı hakkında bilgi almak istiyorsanız Windows 10 Kurulum USB’si Hazırlama adlı makalemizden yararlanabilirsiniz.

Windows 10 Nasıl Format Atılır anlatımını 2 bölüme ayırarak anlatacağız.

1.Bölüm

Bu bölümde ilk yapmamız gereken kurulum DVD’si veya USB’ni bilgisayara bağlamak. Daha sonra bilgisayar açılırken önyükleme işlemini kurulum DVD’si veya USB’sini göstermemiz gerekiyor. Bunun için yapmamız gereken bilgisayar açılırken BIOS ekranına geçiş yapıp BOOT (önyükleme) menüsünde 1.BOOT seçeneğini kurulum DVD’si veya USB’si olacak şekilde ayarlamanız gereklidir.

1- BIOS’a erişim sağlamak. Bilgisayarınız açılırken BIOS tuşuna basmanız gerekmektedir. BIOS tuşu bilgisayarınızın marka ve modeline göre değişmektedir. Genel olarak en çok kullanılan tuşlar DEL, F2, F10,F12 ve ESC kullanılmaktadır. BIOS tuşunun hangisi olduğunu bilmiyorsanız bilgisayarınızın markasından, modelinden veya bilgisayarın anakart modeline göre kullanım kılavuzlarından veya internetten destek sayfalarından öğrenebilirsiniz.

2- BOOT menüsüne geçiş yapın. Burada dikkat edilmesi gereken UEFI/Legacy Boot bu seçenek enable (açık) olmalı, daha sonrada BOOT sırasını kontrol etmelisiniz.

3- BOOT seçeneğini ayarlayın. Burada 1.BOOT seçeneğini kurulum DVD’si veya USB’yi seçmelisiniz. Bilgisayar açılırken öncelik olarak 1.BOOT seçeneğine göre açılır. Bu sayede bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda kurulum DVD’si veya USB’sini açılışta çalıştırıp kurulum işlemine geçmenize sağlayacak.

4- BOOT ayarlınızı kaydedin. 1.BOOT seçimini yaptıktan sonra F10 tuşuna basın, F10 tuşu yaptığınız değişiklileri BIOS ayarlarına kaydeder ve BIOS’tan çıkıp bilgisayarınızı yeniden başlatır. F10 tuşu neredeyse tüm BIOS’larda kaydet ve çık işlemini yerine getirmektedir. Ayrıca ayarlarınızı kaydetmek için;

Exit menüsünde bulunan Save Changes & Reset seçeneğine tıkladığınızda ayarlarınızı kaydedip yeniden başlar. F10 tuşu Save Changes & Reset seçeneğinin kısayol tuşudur.

BIOS ayarlarınızı bu şekilde yaptığınızda bilgisayarınız yeniden başlayacak ve Windows 10 kurulum DVD’si veya USB’si takılı ise bunlardan biri ile Windows kuruluma geçiş yapabilecekseniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir hususta bazen otomatik kuruluma geçmiyor ve “CD veya DVD’ den önyükleme için bir tuşa basın” uyarısı gelebilir herhangi bir tuşa basıp kuruluma geçebilirsiniz.

2- KURULUM

Windows 10 Nasıl Format Atılır?
Windows 10 Nasıl Format Atılır?

1- Kurulumu başlatın. Burada coğrafi bilgilerin bulunduğu bir pencere karşınıza gelecek, burada yüklemek istediğiniz dil, saat ve klavye seçeneklerini kurulum otomatik algılar fakat değiştirmek istediğiniz seçenek varsa kendinize göre değiştirebilirsiniz. Kontrollerinizi yaptıktan sonra ileri butonuna tıklayıp kuruluma devam edebilirsiniz.

Windows 10 Nasıl Format Atılır?
Windows 10 Nasıl Format Atılır?

2- Şimdi yükle butonuna tıklayın.

3- Windows 10 ürün anahtarını yazın ve ardından ileri butonuna tıklayın. Windows 10 ürün anahtarınız henüz yok ise ürün anahtarım yok seçeneğine tıklayın ve kurulumda bir sonraki aşamaya doğru ilerleyin.

4- Lisans koşullarını kabul ediyorum kutusunu tıklayın. Burada Windows 10 kullanım şartlarını kabul etmeniz gerekiyor yoksa kurulama devam edemezsiniz. Kullanım şartlarını kabul ettikten sonra ileri butonuna tıklayıp kuruluma devam edebilirsiniz.

5- Ne tür bir yükleme yapmak istediğinizi seçin. bu pencerede iki seçenek karşınıza gelecek;

  • Yükselt
  • Özel

Yükselt: Bu seçeneği işaretlediğinizde daha önceden bilgisayarınızda Windows var ise dosyalarınızı, uygulamalarınızı ve ayarlarınızı koruyarak kurulum yapmanızı sağlar.

NOT: Yükselt bölümünü kullanabilmeniz için Windows’u normal başlatıp kurulum DVD’si veya USB’si içerisinde bulunan setup.exe programını çalıştırıp kurulum yapmalısınız.

Özel: Bu seçenekte bilgisayarınızda Windows 10 olsa bile sürücü içerisindeki verileri temizleyip kurulum yapmanızı sağlar.

Temiz sıfırdan bir kurulum yapacağımızdan Özel bölümünü seçmemiz gerekmektedir.

Özel: Yalnızca Windows’u yükle (gelişmiş) seçeneği ile kurulum işlemine devam edebilirsiniz.

6- Windows’u yüklemek istediğiniz sürücüyü seçin. Burada sürücüye ilk kez kurulum yapılacaksa Yeni butonuna tıklayın. (Sürücüde Windows yok veya sürücü ilk kurulacaksa bu pencere gelir.)

7- Sürücü boyutunu belirleyin. Sürücü boyutu otomatik olarak açılır fakat boyutu küçültüp bir kaç bölüm oluşturmak istiyorsanız yeni boyut oranını yazıp uygula butonuna tıklayın.

8- Sürücü biçimlendir (Format). Oluşturduğunuz sürücüyü burada biçimlendire bilirsiniz. Bu ekran daha önceden Windows veya herhangi bir bilgi var ise sürücüyü temizlemeyi sağlar, ileri butonuna tıklayıp kuruluma devam edebilirsiniz.

9- Windows yükleniyor. Burada Windows dosyalarınız kopyalanıp kurulum ayarlarınız yapılmaya başlanıyor. Bekleme süreniz bilgisayarınız hızına göre farklılık gösterebilir.

Windows 10 ayarlarını yapma

Bu işlem bittikten sonra bilgisayarınız yeniden başlayacak, burada dikkat etmeniz gereken 1.BOOT ayarlarını kurulum DVD’si veya USB’si seçili olduğundan “CD veya DVD’ den önyükleme için bir tuşa basın” uyarısı verebilir, burada tuşa basmayın bir kaç saniye sonra kurulum Windows ayarlarınızı yapmanız için karşınıza gelecektir.

10- Windows coğrafi bölge ayarlarını yapın. Bölge ayarlarınızı seçtikten sonra evet butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

11- Kullanmak istediğiniz klavye düzenini seçin. En çok kullanılan Türkçe Q klavye düzenidir fakat F klavye düzenini veya başka bir klavye düzenini biliyor ve kullanmak istiyorsanız listeden seçip evet butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

12- İkinci klavye düzeni ekleyebilirsiniz. Burada ikinci bir klavye daha eklemek isterseniz düzen ekle butonuna tıklayabilirsiniz. Türkçe Q ve F klavyeyi veya ekstradan yabancı bir dile ait düzen ekleyebilirsiniz. Eklemeden devam etmek için atla butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

13- İnternete bağlanın. Burada internet bağlana bilir veya bağlanmadan diğer kurulum ayarlarına geçmek için internet bağlantım yok butonuna tıklayabilirsiniz.

14- Microsoft hesabı ile oturum açma. İnternete bağlanıp Microsoft hesabı ile oturum açmanın faydaları hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir pencere karşınıza gelecek şimdi bağlan butonu basıp bu işlemi yapabilir veya sınırlı kurulumla devam et seçeneğine tıklayıp kurulum aşamasının bir sonraki adımına geçebilirsiniz.

15- Kullanıcı hesabı oluşturma. Sınırlı kurulumla devam et seçeneğine tıkladığınız yerel bir kullanıcı hesabı oluşturmanız için sizden kullanıcı yazmanızı isteyen bir pencere karşınıza gelecek, istediğiniz bir kullanıcı adı yazıp ileri butonu ile bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

16- Etkinleriniz eşitlensin mi? Burada cihazdaki ayarlarınızın başla bir cihazda da aynı şekilde olmasını istiyorsanız evet butonuna basabilirsiniz. Kullandığınız uygulamalar, web siteleri veya hizmetleri başka bir Windows cihazında kullanabilmeniz için cihaz ile Microsoft hesabınız ile eşitleme yapar Hayır butonuna tıklarsanız bu ayarları daha sonrada yapabilirsiniz.

Son aşama gizlilik ayarları

16- Cihazınızın gizlilik ayarları için hizmetleri seçebilirsiniz. Burada hizmetler otomatik açık olarak gelmektedir. Hepsini kullanabilir veya kullanmak istemediğinizi kapatabilirsiniz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra kabul et butonuna tıklayabilirsiniz.

17- Windows kurulumunuz bitti. Tüm ayarlar bittikten sonra Windows 10 masaüstü açılacaktır.

Windows ayarlarını hızlı ayarlara göre anlattık, Windows ayarlarınızı kendi isteğinize göre yönergelere uyarak özelleştirebilirsiniz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra Windows bir kaç dakika sonra ayarlarınıza göre bilgisayarınızın masaüstünü karşısınız getirecektir.

NOT:

  • Windows 10 ürün anahtarınızı kurulum esnasında girmediyseniz ücretsiz bir Windows 10 deneme sürümünü yüklemiş olursunuz. Deneme süresinde veya deneme süresi bittiğinde ürün anahtarınızı girmelisiniz. Ürün anahtarınız yok ise Microsoft’tan veya çözüm ortaklarından satın alabilirsiniz.
  • Windows 10 kurmadan önce bilgisayarınızın yeterli olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*