SMTP Nedir Nasıl Çalışır?
SMTP Nedir Nasıl Çalışır? Daha önceki makalelerimizde POP3 ve IMAP protokollerini anlatmıştık. Bu makalemize SMTP protokolü hakkında bilgiler sunacağız.
SMTP Nedir?
Simple Mail Transfer Protocol kelimelerinin kısaltması olan SMTP, Türkçe Basit Posta Aktarım Protokolü anlamına gelmektedir. SMTP, e-postaların posta kutunuza teslim edilene kadar bir sunucudan diğerine gönderilmesine izin veren bir e-posta gönderme protokolüdür. Başka bir deyişle SMTP, e-postaların taşınması için internet yardımı ile cihazları birbirine bağlayan bir teknolojidir.
SMTP, iki yazılım arasında iletişim kurarak e-postaların aktarılmasını sağlar;
- MTA (Mail Transfer Agent) Aktarım Temsilcisi
- MUA (Mail User Agent) Kullanıcı Temsilcisi
MTA Nedir?
Mail Transfer Agent kelimelerinin kısaltması olan MTA, e-postaları bir gönderenin bilgisayarları ile bir alıcının arasında aktaran yazılımdır. MTA Türkçe anlamı Aktarım Temsilcisi olarak bilinse de posta aktarım aracısı , ileti aktarım aracısı , posta istemcisi veya posta kullanıcı aracısı olarak da adlandırılmaktadır. Bir MTA;
- Kuyruk oluşturma
- Kısıtlama
- Zamanlama
- Bağlantı yönetimi
- Veri aktarımı
- Ertelemelerin işlenmesi
- Geri dönme oluşturma
- Teslimat durumunun izlenmesi gibi e-posta teslimiyle ilgili temel görevlerin yerine getirilmesinden sorumludur.
MUA Nedir?
Mail User Agent kelimelerinin kısaltması olan MUA, e-posta gönderip alınmasını sağlayan uygulamalardır. Biraz daha detaylandıracak olursak bilgisayarda veya diğer cihazlarda e-posta alıp gönderebilmek için kurulan Outlook, Thunderbird, Windows Mail, Mac Mail gibi istemcilere MUA denilmektedir.
MUA’lar, MTA’lara (Posta Aktarım Aracısı) aktarım için e-posta iletileri oluşturmaktan sorumlu SMTP (Basit Posta Aktarım Protokolü) içerisindeki bileşendir .
SMTP Nasıl Çalışır?
Bir istemciden e-postayı gönder düğmesine tıkladığınızda, SMTP protokolü e-posta sunucusuna bağlanır. Ardından e-posta ayrıntılarını ve e-posta alıcısını tanımlayacaktır.
E-posta aynı etki alanındaki bir e-posta adresine gönderiliyorsa, doğrudan IMAP veya POP3 sunucusuna gönderilecektir.
Fakat, e-posta başka bir etki alanına gönderilmişse, SMTP sunucunuzun alıcının SMTP sunucusuna bağlanması gerekecektir. Bu durumda e-postayı gönderecek olan sunucunun ve e-postayı teslim alacak sunucunun internete erişiminin olması gerekmektedir.
E-postayı gönderen sunucu SMTP protokolünü kullanarak internet üzerinden e-postayı alacak olan sunucuya iletir. Ardından e-postayı alan sunucu IMAP veya POP3 protokolünü kullanarak e-postanın kullanıcıya ulaşmasını sağlar.
SMTP Hangi Port Numaralarını Kullanır?
SMTP protokolü varsayılan olarak 3 adet port numarası kullanmaktadır. Port numaraları ve açılımları aşağıdaki gibidir;
- Port 25 : Varsayılan port numarasıdır, fakat herhangi bir güvenlik katmanı yoktur. Bundan dolayı toplu spam veya kötü amaçlı yazılım içeren e-postalara izin verdiğinden kullanımı azalmıştır. Türkiye’de bu portun kapatılmasından sonra spam e-posta sorunu büyük oranda azalma göstermiştir.
- Port 587 : Bu port hemen hemen tüm sunucular tarafından desteklenmektir. Güvenlik katmanı TLS ile veya şifresiz olarak çalışabilmektedir. Varsayılan olarak 25 numaralı portun yerini almaktadır.
- Port 465 : Bu port SSL ve TLS güvenlik katmanlarını kullanmaktadır.
İlgili makaleler;
Bir yanıt bırakın