Excel Tarihleri Toplama veya Çıkarma

Excel Tarihleri Toplama veya Çıkarma

Excel tarihleri toplama veya çıkarma işlemlerini yapmak için birkaç seçenek bulunmaktadır. Makalemizde basit bir şekilde tarihlere ekleme veya çıkarma yöntemlerini anlatacağım. Anlatımda kullandığımız işlevlerin detaylı uygulamalarını daha sonra sizler ile paylaşacağım.

Tarihleri toplama veya çıkarma işlevi ile belirli sayıda günü basit bir formül kullanarak tarihe ekleyebilirsiniz. Yine aynı işlev ile belirli sayıda günü basit bir formül kullanarak tarihten çıkarabilirsiniz. Ayrıca özellikle tarihlerler çalışmak üzere tasarlanmış Excel sayfaları oluşturabilirsiniz.

Günleri Tarih ile Toplama veya Günleri Tarihten Çıkarmak

Resim 1

Günleri tarih ile toplamak için Excel çalışma kitabınızı açın.

Resim 2

Gün eklemek istediğiniz tarihin yanına Resim 2’de olduğu gibi gün sayısını yazıp eklemeniz gerekmektedir. Örnekte B1 hücresine A1+15 yazdım. Bu formül A1 hücresindeki tarihe 15 gün ekler. Sizde kaç gün eklemek istiyorsanız formül çubuğuna tarihin yazıl olduğu hücre + gün sayısı yazmalısınız.

Günleri tarihten çıkarmak için;

Resim 3

Gün çıkarmak istediğiniz tarihin yanına Resim 3’te olduğu gibi gün sayısı yazıp çıkarmanız gerekmektedir. Örnekte B2 hücresine A2-21 yazdım. Bu formül A2 hücresindeki tarihten 21 gün çıkarır. Sizde kaç gün çıkarmak istiyorsanız formül çubuğuna tarihin yazıl olduğu hücre – gün sayısı yazmalısınız.

Ayrıca günleri tarihlere eklemek veya çıkarmak için tarih hücresinin yanındaki hücreye gün farkını yazıp toplatabilir yada çıkartabilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir çalışma sayfası olduğunu varsayalım, pozitif veya negatif sayılar girerek tarih ekleme ve çıkarma işlemi yapabilirsiniz.

Resim 4

Resim 4’te gördüğünüz gibi B hücresine eklemek veya çıkarmak istediğim gün farklarını yazdım. Şimdi C sütununa A ile B hücrelerinin toplamlarını aldırmalıyız. Bunun için;

excel-tarihleri-toplama-veya-cikarma
Resim 5

Resim 5’te gördüğünüz gibi C1 hücresinde iken formül çubuğuna A1+B1 yazdım ve A1 hücresindeki tarihe 10 gün eklendi. Ayrıca formülü diğer hücrelere kopyalayıp diğer tarihleri de toplattım ve A2 deki tarihten 16 gün çıkartıp C2 hücresine eklemiş oldum.

SERİTARİH İşlevi ile Ayları Tarih ile Toplama veya Tarihten Çıkarma

Excel‘de ayları tarih ile toplamak için SERİTARİH işlevini kullanabilirsiniz. SERİTARİH işlevinin söz dizimin de başlangıç tarihi ve ay sayısı değişkenleri bulunmaktadır.

Bu durumda işlevin yazılışı SERİTARİH(başlangıç_tarihi, ay_sayısı) olması gerekmektedir.

excel-tarihleri-toplama-veya-cikarma
Resim 6

Resim 6’da gördüğünüz gibi B sütunundaki hücrelere eklemek istediğim veya çıkarmak istediğim ayların sayısını yazdım. Ardından C1 hücresinde formül çubuğuna =SERİTARİH(A1;B1) işlevini yazdım. Örnekte gördüğünüz gibi ayları tarihlere eklemiş oldum ve C2 hücresinde tarihten ayı çıkarmış oldum.

Ayrıca hücrelere ay farklarını yazmadan işleve ekleyip toplatabilir veya çıkartabiliriz. Bu durumda formül çubuğuna aşağıdaki gibi bir işlev yazmamız gerekir.

excel-tarihleri-toplama-veya-cikarma
Resim 7

Resim 7’de gördüğünüz gibi B1 hücresine SERİTARİH(A1;7) yazdım ve A1 hücresindeki tarihe 7 ay eklemiş oldum.

excel-tarihleri-toplama-veya-cikarma
Resim 8

Resim 8’de gördüğünüz gibi B2 hücresine SERİTARİH(A2;-4) yazdım ve A2 hücresindeki tarihten 4 ay çıkartmış oldum.

Excel’de Yılları Tarih ile Toplama veya Tarihten Çıkarma

Tarihlere herhangi bir sayıda yıl eklemek veya çıkarmak için TARİH işlevini kullanacağız.

Resim 9

Tarih işlevinin yazılışı TARİH(yıl;ay;gün) şeklindedir. Şimdi Resim 9’daki örneği inceleyelim;

Formül yazılımına baktığımızda eklemek veya çıkarmak istediğimiz yıl sayısında önce + bulunmaktadır.

  • C1 hücresindeki formül ile A1 hücresindeki tarihe B1 hücresindeki değeri (2) eklemiş olduk.
  • C2 hücresindeki formül ile A2 hücresindeki tarihten B2 hücresindeki değeri (-6) çıkarmış olduk.
  • C3 hücresindeki formül ile A3 hücresindeki tarihe B3 hücresindeki değeri (4) eklemiş olduk.

Ayrıca TARİH işlevi ile tarihlere yıl, ay, gün ekleyebilirsiniz.

Resim 10

Resim 10’da görüldüğü gibi eklemek istediğimiz değerlerden önce (+) simgesini ekliyoruz. Ayrıca eklemek istediğiniz değerleri her bir hücreye yazmak yerine formüle el ile ekleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

Resim 11

Resim 11’deki gibi formüle eklemek istediğiniz değerleri hücrelere yazmadan ekleyebilirsiniz. Fakat örnekte de gördüğünüz gibi çıkarmak istediğiniz değerlerden önce (+) yerine (-) yazmanız gerekmektedir.

İlgili makaleler;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*